Reuters
StoryEditor

Rusko a Čína kritizovali vplyv USA, vyzvali aliancu NATO, aby sa ďalej nerozširovala

04.02.2022, 11:51
Autor:
TASRTASR
Obe krajiny kritizovali rastúci vplyv Západu v ich okolí a zaviazali sa prehĺbiť vzájomnú spoluprácu s cieľom "udržať rovnováhu síl" vo svete.

Rusko a Čína v spoločnom vyhlásení vyzvali Severoatlantickú alianciu (NATO), aby sa ďalej nerozširovala, kritizovali "nepriaznivý" vplyv USA v ázijsko-tichomorskej oblasti a avizovali užšiu spoluprácu v oblasti zahraničnej politiky. TASR o tom v piatok informovala na základe správ agentúr AFP a TASS.

Peking a Moskva vydali toto rozsiahle spoločné vyhlásenie počas summitu ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom v Pekingu pri príležitosti otvorenia zimných olympijských hier.

​Vlády oboch krajín vyjadrili znepokojenie ohľadom trojstranného bezpečnostného paktu AUKUS medzi Austráliou, USA a Britániou, rozširovania NATO a vplyvu USA v ázijsko-tichomorskej oblasti, pričom Rusko podporilo politiku jednotnej Číny a odmietlo nezávislosť Taiwanu.

Obe krajiny kritizovali rastúci vplyv Západu v ich okolí a zaviazali sa prehĺbiť vzájomnú spoluprácu s cieľom "udržať rovnováhu síl" vo svete. Alianciu vyzvali, aby ku geopolitickým otázkam nepristupovala "s mentalitou studenej vojny."

Peking a Moskva však vyslovili podporu summitom G20, ktoré sú podľa nich "dôležitým fórom pre medzinárodnú hospodársku spoluprácu a protikrízové opatrenia."

Ruský energetický koncern Gazprom podpísal medzičasom zmluvu s čínskou štátnou ropnou spoločnosťou China National Petroleum Corporation (CNPC) o dodávke desiatich miliárd kubických metrov zemného plynu z ruského Ďalekého východu do Číny, informovala v piatok agentúra TASS.

Po tom, ako Rusko zhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny desaťtisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva z toho, že Moskva sa chystá napadnúť svojho suseda.

​Rusko tieto tvrdenia poprelo, žiada však od USA a NATO bezpečnostné záruky, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou NATO.

Čína často vystupuje proti "vonkajšiemu zasahovaniu" do riadenia iných krajín. Avšak v prípade Ruska, ktoré je jeho blízkym strategickým spojencom, sa vyjadruje umiernene, analyzuje AFP.

Putin je najprominentnejším hosťom zimných olympijských hier v Pekingu. USA, Británia, Austrália a ďalšie krajiny oznámili diplomatický bojkot olympiády. Čína sa stala terčom narastajúcej kritiky zahraničia v súvislosti s prenasledovaním Ujgurov a svojím konaním v Hongkongu.

01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:51