Reuters
StoryEditor

Pripomína "al-Káidu na steroidoch." Islamský štát silnie, má lepšiu taktiku a viac peňazí

23.12.2019, 11:22
Autor:
TASRTASR
Kurdský predstaviteľ sa domnieva, že militanti z IS sú teraz skúsenejší a omnoho nebezpečnejší než al-Káida.

Extrémistická organizácia Islamský štát sa len dva roky po strate svojich posledných území v Iraku transformovala na sofistikované povstalecké hnutie, ktoré silnie a pripomína "al-Káidu na steroidoch".

S odvolaním sa na predstaviteľov západných a kurdských spravodajských služieb o tom v pondelok informovala stanica BBC.

Lahúr Talabání, riaditeľ oddelenia kurdskej regionálnej vlády pre boj s terorizmom, sa domnieva, že militanti z IS sú teraz skúsenejší a omnoho nebezpečnejší než al-Káida.

"Majú lepšie technológie, lepšiu taktiku a omnoho viac peňazí k dispozícii. Môžu nakupovať vozidlá, zbrane, zásoby potravín aj vybavenie. Sú technologicky zručnejší a je náročnejšie ich vypudiť. Sú ako al-Káida na steroidoch", uviedol Talabání.

Zvýšená aktivita 

Kurdský predstaviteľ v tejto súvislosti dodal, že je možné badať zvýšenú aktivitu Islamského štátu - toto hnutie podľa jeho slov po porážkach z posledných rokov ukončilo "etapu reorganizácie".

Talabání taktiež poukázal na celkovú zmenu stratégie IS. Hnutie sa už nesnaží priamo kontrolovať a spravovať konkrétne územie, na ktorom by sa mohlo stať ľahkým terčom prípadných útokov, ale podobne ako al-Káida pred ním sa preorientovalo na partizánsky spôsob boja.

Svoju základňu si IS podľa Talabáního vytvorilo v pohorí Hamrín na severe Iraku. "Ide o dlhé horské pásmo, ktoré je pre irackú armádu len ťažko kontrolovateľné. Nachádza sa tam tiež veľa úkrytov a jaskýň," povedal.

Politické nepokoje sú ako Vianoce

Kurdský expert zároveň varoval, že momentálne prebiehajúce politické nepokoje v Iraku budú Islamský štát posilňovať, pričom hnutie sa pokúsi "využiť vo svoj prospech pocit odcudzenia, ktorý pociťuje sunnitská menšina".

"V Iraku ide o dobre známy mechanizmus, ktorý mal často krvavé následky," dodal s tým, že politické nepokoje v Iraku sú pre IS "ako nebo alebo Vianoce".

Extrémistom však podľa jeho názoru napomáha aj dlhodobé napätie vo vzťahoch medzi Bagdadom a kurdskou samosprávou na severe krajiny, ktoré vyvolalo kurdské referendum o nezávislosti z roku 2017.

Zem nikoho

Talabání poukázal na to, že na severe krajiny vznikol pás "zeme nikoho" oddeľujúci péšmargu - vojenské sily autonómneho regiónu Iracký Kurdistan - od irackej armády. Jedinými jednotkami, ktoré na tomto území hliadkujú sú militanti z IS, uviedol.

Kurdské tajné služby predpokladajú, že na území Iraku operuje približne 10-tisíc príslušníkov IS, z toho asi 5000 bojovníkov a rovnaký počet členov spiacich buniek a sympatizantov.

Veliteľ amerických vojsk v Iraku brigádny generál William Seely potvrdil, že IS sa v tejto blízkovýchodnej krajine snaží obnoviť svoj vplyv.

Zdôraznil však, že proti Islamskému štátu stoja iracké a kurdské sily, ktoré sú lepšie pripravené než v roku 2014, keď sa Islamskému štátu podarilo takmer bez boja ovládnuť tretinu krajiny vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul.

01 - Modified: 2024-04-14 13:47:46 - Feat.: - Title: Irak vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:43