Reuters
StoryEditor

Johnson vyzdvihol úlohu NATO aj potrebu dobrých vzťahov s Ruskom

22.12.2019, 17:20
Autor:
TASRTASR
Premiér, ktorého Konzervatívna strana zaznamenala v nedávnych predčasných parlamentných voľbách výrazné víťazstvo, hodlá zároveň zlepšiť vzťahy svojej krajiny s Ruskom, hoci oba štáty rozdeľujú "hrozné problémy".

Britský premiér Boris Johnson je presvedčený o tom, že Severoatlantická aliancia (NATO) je najúspešnejšou vojenskou organizáciou za uplynulých 500 rokov a má "veľkú budúcnosť".
Johnson to povedal počas svojej sobotňajšej návštevy Estónska, kde navštívil britskú misiu NATO.

Premiér, ktorého Konzervatívna strana zaznamenala v nedávnych predčasných parlamentných voľbách výrazné víťazstvo, hodlá zároveň zlepšiť vzťahy svojej krajiny s Ruskom, hoci oba štáty rozdeľujú "hrozné problémy".

Johnson to uviedol v rozhovore pre estónsky internetový spravodajský portál ERR News.

Británia, USA a ich spojenci striedavo vysielajú svojich vojakov do pobaltských republík - Estónska, Lotyšska a Litvy -, ako aj do Poľska od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

Moskva bedlivo sleduje vojenské a bezpečnostné záležitosti pobaltských štátov od roku 2004, keď sa stali súčasťou NATO; iba 13 rokov po odtrhnutí sa od rozpadávajúceho sa Sovietskeho zväzu (ZSSR).

Kremeľ obviňuje Alianciu z destabilizácie Európy rozmiestňovaním vojakov blízko ruských hraníc. Litva i Poľsko priamo susedia s ruskou enklávou Kaliningrad, pričom všetky tri pobaltské krajiny susedia s ruskou Pskovskou oblasťou.

"Som taký ako množstvo ľudí v západnej Európe, ktorí vždy dúfajú, že môžeme mať s Ruskom lepšie vzťahy - vrátane obchodných. Stretávame sa však vždy so sklamaním, pretože máme hrozné problémy," uviedol Johnson v Estónsku.

Johnson citoval aféru novičok z anglického mesta Salisbury, kde bol bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ so svojou dcérou nájdený začiatkom marca 2018 v bezvedomí. Neskôr sa ukázalo, že obaja boli vystavení pôsobeniu bojovej nervovoparalytickej látky novičok sovietskej výroby. Británia z incidentu obvinila Rusko, ktoré však svoju vinu vytrvalo odmieta.

Ako v nedeľu informovala stanica Slobodná Európa, Johnson zároveň uistil svojho estónskeho náprotivka Jüriho Ratasa o britskej podpore pre bezpečnosť tejto pobaltskej krajiny.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:10