TASR/AP
StoryEditor

Britské voľby: Johnson odvolil so psom, ku Corbynovi sa snažila priblížiť demonštrantka

12.12.2019, 11:34
Autor:
TASRTASR
Úradujúci premiér Boris Johnson svoj hlas odovzdal v londýnskej mestskej štvrti Westminster

Britský premiér Boris Johnson a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn odovzdali vo štvrtok v Londýne svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách. Ku Corbynovi sa pred volebnou miestnosťou pokúsila priblížiť demonštrantka v kostýme seriálovej postavičky.

Úradujúci premiér Boris Johnson svoj hlas odovzdal v londýnskej mestskej štvrti Westminster. Do volebnej miestnosti prišiel aj so svojím psom.

Lídra opozície Jeremyho Corbyna privítali vo volebnom obvode v severnej časti britskej metropoly jeho prívrženci.

Členovia ochranky zabránili demonštrantke oblečenej v kostýme postavičky Elmo z detského televízneho seriálu Sezamová ulica (Sesame Street), aby sa priblížila ku Corbynovi, informoval na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Odvolila aj škótska premiérka

Líderka strany Liberálnych demokratov Jo Swinsonová spolu s manželom svoj hlas odovzdala v škótskom Glasgowe.

V Glasgowe odvolila aj škótska premiérka a líderka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová spoločnosti svojho partnera.

Pred niektorými volebnými miestnosťami v krajine sa tvorili rady a voliči museli čakať.

V prieskumoch viedli konzervatívci

Johnsonova Konzervatívna strana viedla v predvolebných prieskumoch pred labouristami, u ktorých prieskumy nepredpokladali, že sa im podarí získať väčšinu kresiel v parlamente.

Menšie politické strany však podľa AP dúfajú, že získajú dostatok kresiel na to, aby sa mohli spojiť s labouristami a zablokovať Johnsonove plány v súvislosti s brexitom. Liberálni demokrati by podľa prieskumov mali skončiť na treťom mieste.

Takmer 46 miliónov ľudí je oprávnených hlasovať vo štvrtkových voľbách do 650-člennej Dolnej snemovne britského parlamentu.

Premiér Johnson sa podľa agentúry AP snaží vo voľbách získať väčšinu kresiel v britskom parlamente, aby tak mohol presadiť dohodu o brexite. Na tej sa Johnson s EÚ dohodol tesne pred októbrovým zasadnutím Európskej rady.

Britský parlament však dohodu neschválil a termín brexitu bol opätovne posunutý z 31. októbra 2019 na 31. januára 2020. Poslanci 29. októbra schválili premiérov návrh, na základe ktorého sa 12. decembra v Británii konajú predčasné voľby.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:13