Nicola SturgeonováReuters
StoryEditor

Nezávislosť máme na dosah ruky, vyhlásila škótska premiérka

02.11.2019, 19:31
Autor:
ČTKČTK
Nicola Sturgeonová v budúcom roku plánuje zorganizovať nové referendum, na to však potrebuje súhlas Londýna.

Nezávislosť Škótska je podľa premiérky tejto časti Spojeného kráľovstva Nicolu Sturgeonovej "na dosah ruky".

Šéfka Škótskej národnej strany (SNP) to dnes vyhlásila v Glasgowe na zhromaždení zástancov škótskeho odtrhnutia.

V budúcom roku plánuje v tejto súvislosti zorganizovať nové referendum, na to však potrebuje súhlas Londýna.

V roku 2014 Škóti v plebiscite osamostatnenie odmietli, keď sa za zotrvanie v Británii vyslovilo 55 percent hlasujúcich.

Podľa SNP však podporu za odtrhnutie zvyšuje britský odchod z Európskej únie, proti ktorému bolo v Škótsku 62 percent účastníkov referenda z júna 2016.

"Parlamentné voľby, ktoré nás čakajú 12. decembra, sú pre Škótsko tými najdôležitejšími v našej ére. V hre je budúcnosť našej krajiny," citovala škótsku premiérku agentúra AFP. Sturgeonová dnes na manifestácii stúpencov nezávislosti prehovorila prvýkrát po piatich rokoch.

Ona aj jej stranícki kolegovia často vyhlasujú, že vláda v Londýne Škótsko ignoruje a že budúcnosť tohto regiónu je zviazaná s členstvom v EÚ. Glasgow Sturgeonová pred tisícovým davom vyzývala k mobilizácii voličov pred decembrovými voľbami a ohlásila, že nezávislosť Škótska je "na dosah ruky".

Konzervatívna strana britského premiéra Borisa Johnsona konanie nového referenda odmieta, proti sú aj liberálni demokrati.

Britská vláda túto otázku využíva pri útokoch proti opozičnej Labouristickej strane, ktorej nástup k moci by podľa Johnsona znamenal ďalšie dve referenda: jedno o brexite a druhé o nezávislosti Škótska.

Líder hlavnej opozičnej strany Jeremy Corbyn však podľa spravodajského webu BBC povedal, že nové škótske hlasovanie nie je "žiaduce ani potrebné".

Škótsko za súčasnej situácie nemôže plebiscit vyvolať bez súhlasu Londýna. Sturgeonová už v piatok povedala, že ešte pred Vianocami požiada britskú vládu - či už ju po voľbách povedie ktokoľvek - o presun príslušnej právomoci na škótsky parlament.

Na otázku, či si myslí, že by prípadná vláda labouristov jej požiadavke vyhovela, odpovedala podľa BBC kladne.

01 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 02 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 03 - Modified: 2024-01-16 16:13:28 - Feat.: - Title: Britský parlament zamietol návrh udeľujúci Škótsku právomoc na referendum 04 - Modified: 2023-12-06 12:47:09 - Feat.: - Title: Chcel si sa previezť ikonickou trasou Rokfortským expresom? Máme zlú správu, známa trasa je ohrozená 05 - Modified: 2023-11-26 19:16:53 - Feat.: - Title: Obyvatelia škótskeho ostrova zachránili svoj jediný obchod predajom podielov v ňom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:56