Reuters
StoryEditor

Brexit je na franforce. Poslanci zabrzdili Johnsonove preteky, reagujú britské médiá

23.10.2019, 11:08
Autor:
ČTKČTK
Časť tlače naklonená opusteniu európskeho bloku poslancov ostro kritizuje.

Po utorkovom hlasovaní britskej Dolnej snemovne sa odchod Británie z Európskej únie ocitol "v očistci", plány premiéra Borisa Johnsona poslanci roztrhali "na na franforce". Tak dnes opisujú vývoj okolo brexitu britské médiá.

Časť tlače naklonená opusteniu európskeho bloku poslancov ostro kritizuje. Bulvárny denník Daily Express napísal, že prijatie "historickej" dohody prekazilo ďalšie parlamentné "darebáctvo" v réžii priaznivcov zotrvania v EÚ. Británia by mala Úniu opustiť o osem dní, podľa niektorých médií je však zjavné, že bude brexit opäť odložený.

Parlament zabrzdil preteky o brexit

"Johnson vyhral dôležité brexitové hlasovanie, ale jeho plány skrížilo hlasovanie o lehote," opísal v titulku dianie v britskom parlamente denník Financial Times. Poslanci v utorok síce schválili vykonávací zákon k brexitu v druhom čítaní, následne však odmietli vládou navrhnutý harmonogram jeho ďalšieho prerokúvania, ktorý počítal so záverečným hlasovaním už tento štvrtok. Podľa poslancov by tri dni na prerokovanie tak dôležitého zákona boli príliš málo. "Proces sa zrejme pretiahne za 31. október," napísali Financial Times s odvolaním sa na stále platný termín brexitu.

"Parlament zabrzdil Johnsonove preteky o brexit," napísal na titulnej strane ľavicový denník The Guardian. Konzervatívny The Daily Telegraph tvrdí, že brexit je teraz v "očistci". Reagoval tým na situáciu, v ktorej sa ocitol prejednávaný brexitový zákon, ktorý mal previesť do britského práva opatrenia z doposiaľ neschválenej dohody prerokovanej s EÚ minulý týždeň.

Predseda Dolnej snemovne John Bercow v utorok vysvetlil, že návrh zákona, ktorý síce prešiel druhým čítaním, ale v ktorého prípade nie je potvrdený ďalší postup, je podľa parlamentných pravidiel takzvane "v limbe". Ako limbus katolíci označujú predpeklie, kde sa zhromažďujú duše dobrých ľudí pred vzkriesením Ježiša Krista. V očistci končia duše hriešnikov.

The Daily Telegraph upozornil, že Johnson po hlasovaní naznačil, že prijme krátky odklad brexitu, jeho snahu o odchod krajiny z EÚ koncom októbra však poslanci zrejme definitívne zmarili.

Parlament prvýkrát podporil brexit

Denník i, ktorý je stručným výťahom z hlavných článkov portálu Independent, napísal, že Johnsonov "halloweensky brexit" poslanci roztrhali "na franforce". Zároveň však upozorňuje, že v utorok to bolo prvýkrát, čo britský parlament de facto podporil brexitovú dohodu, čo sa Johnsonovej predchodkyni Therese Mayovej dosiahnuť nepodarilo.

Bulvárny denník Daily Mail, ktorý je za brexit, označil utorňajšie hlasovanie za "historické" a za "obrovskú posilu" pre snahy premiéra Johnsona o vyvedenie Británie z EÚ. Aj podľa neho však poslanci "halloweensku lehotu torpédovali" a Spojené kráľovstvo tak neopustí európsky blok 31. októbra, kedy sa oslavuje anglosaský ľudový sviatok Halloween. Poslanci podľa bulvárneho denníka zmenili v krátkej dobe "triumf na katastrofu".

"Boris pustil brexitový zákon k ľadu," napísal ďalší britský denník Metro. Po utorkovom hlasovaní sa premiér podľa neho svojho sľubu, že zabezpečí brexit na konci októbra, drží už len "končekmi prstov". Ešte ďalej zašiel bulvár Daily Mirror, podľa ktorého nemá Johnson "ani mizivú šancu". Utorkový vývoj označil denník za "nočnú moru" a "premiérov brexitový horor".

"Áno, ale nie, ale ..." opísal na svojej titulnej stránke vývoj bulvár The Sun. Ďalší bulvárny denník Daily Express napísal, že "radostné" víťazstvo Johnsona vystriedali zmarené nádeje na brexit 31. októbra. "Historická dohoda ... ale poslanci ju skazili ďalšou nerozhodnosťou," napísal denník, ktorý utorkový večer považuje za "frašku".

01 - Modified: 2019-10-21 05:13:08 - Feat.: 0 - Title: Únia je pripravená dať Johnsonovi čas. Termín brexitu má závisieť od dohody 02 - Modified: 2019-10-21 06:46:08 - Feat.: 0 - Title: Libra reaguje na možný odklad brexitu oslabením 03 - Modified: 2019-10-22 06:51:34 - Feat.: 0 - Title: Brexit 2666: sága pokračuje 04 - Modified: 2019-10-22 21:29:32 - Feat.: 0 - Title: Tusk bude na EÚ naliehať, aby súhlasila s odkladom brexitu
01 - Modified: 2024-05-06 12:56:36 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo britského veľvyslanca 02 - Modified: 2024-05-05 20:30:00 - Feat.: - Title: Tržby britského odevného reťazca Next vzrástli, firma potvrdila celoročný výhľad 03 - Modified: 2024-05-05 20:12:08 - Feat.: - Title: Aktivita v britskom sektore služieb rástla v apríli najrýchlejšie za takmer rok 04 - Modified: 2024-05-05 15:53:38 - Feat.: - Title: Zomrel britský herec Bernard Hill, známy z Titaniku a Pána prsteňov 05 - Modified: 2024-05-05 07:59:00 - Feat.: - Title: Pred 30 rokmi prepojil Francúzsko s Anglickom podmorský tunel, má 50 kilometrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 16:27