Reuters
StoryEditor

Trump vyzval Erdogana na zastavenie paľby. Viceprezident Pence odlieta do Turecka

15.10.2019, 07:08
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump uviedol, že USA tureckú ofenzívu v Sýrii tolerovať nebudú.

Americký prezident Donald Trump vyzval svojho tureckého kolegu Recepa Tayyipa Erdogana na okamžité zastavenie bojov proti Kurdom na severovýchode Sýrie.

V pondelok večer miestneho času (v noci na dnes SELČ) to podľa agentúry Reuters oznámil americký viceprezident Mike Pence s tým, že čoskoro odletí do Turecka rokovať o tureckých vojenských akciách v Sýrii.

Americké ministerstvo financií, ktoré je správcom sankcií, medzitým oznámilo, že na sankčný zoznam kvôli ofenzíve v Sýrii zaradilo turecké ministerstva obrany a energetiky a tiež tureckých ministrov obrany, vnútra a energetiky Hulusiho Akara, Süleyman Soylua a Fatiha Dönmeza.

"Spojené štáty americké nedali Turecku zelenú na inváziu do Sýrie," povedal Pence novinárom pred Bielym domom.

Ofenzívu tolerovať nebudú

Dodal, že Trump je veľmi znepokojený nestabilitou v regióne, preto USA tureckú ofenzívu v Sýrii tolerovať nebudú. Pence tiež uviedol, že Trump v pondelok telefonicky hovoril s vojenským predstaviteľom Kurdov.

Trump v pondelok na twitteri avizoval, že už čoskoro nariadi uvaliť sankcie na tureckých vládnych predstaviteľov a ďalšie osoby zodpovedné za destabilizujúce akcie na severovýchode Sýrie. Krátko potom ministerstvo financií USA v tlačovej správe oznámilo, že kvôli ohrozeniu civilistov a stability regiónu zaradilo dve turecké ministerstva a troch tureckých ministrov na čiernu listinu.

"Spojené štáty robia tureckú vládu zodpovednú za vystupňovanie násilia tureckými silami, ohrozenia nevinných civilistov a destabilizáciu regiónu," vyhlásil americký minister financií Steven Mnuchin.

Zmrazia im majetok

Zaradenie na americký sankčný zoznam znamená, že všetok majetok spomínanej trojice ministrov a tiež oboch ministerstiev na území USA bude zmrazený. Tým, ktorí sa navyše so sankcionovanými osobami pokúsia obchodovať či uzatvárať transakcie, hrozí tiež zaradenie na čiernu listinu.

Republikánsky senátor Lindsey Graham, ktorý Trumpa kritizoval za rozhodnutie stiahnuť vojakov zo severovýchodu Sýrie, americké sankcie proti Turecku podporil. "Prezidentov tím má plán a ja ho zamýšľam podporiť, ako najviac to pôjde, a poskytnúť im rozumný čas a priestor, aby sa dosiahlo nášho spoločného cieľa," uviedol Graham vo vyhlásení.

Naopak za nedostatočné považuje ekonomické sankcie Grahamov stranícky kolega zo Snemovne reprezentantov Mike McCaul. Kongresman, ktorý je najvyššie postaveným republikánom v snemovnom výbore pre zahraničné vzťahy, uviedol, že sankčný návrh administratívy síce oceňuje, ale podľa neho nejde dostatočne ďaleko v potrestaní tureckých nehoráznosť v Sýrii.

Ako nedostatočné vidí sankcie tiež demokratická predsedkyňa Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorá situáciu v Sýrii označila za humanitárne nešťastie.

Turecko pred týždňom v stredu zahájilo proti kurdským milíciám na severovýchode Sýrie rozsiahlu ofenzívu, a to niekoľko dní potom, čo Trump oznámil, že americkí vojaci tento región opustia.

Kurdské ozbrojené sily pritom niekoľko posledných rokov bojovali spoločne s USA proti Islamskému štátu a stratili pritom okolo 11-tisíc bojovníkov.

Západ postup Turecka odsúdil, to však operáciu obhajuje s tým, že cieľom je vyčistiť oblasť pri tureckých hraniciach od teroristov, za ktorých označuje kurdské milície YPG. Ankara chce na tomto území vytvoriť 30 kilometrov široké pásmo, kam hodlá previezť z Turecka veľkú časť z 3,6 milióna sýrskych utečencov.

01 - Modified: 2019-10-12 16:16:35 - Feat.: 0 - Title: Sýrski Kurdi vyzvali USA, aby si splnili "morálnu povinnosť" a ochránili ich 02 - Modified: 2019-10-13 14:23:46 - Feat.: 0 - Title: "Rozhodnutie vyhnúť sa bojom bolo veľmi múdre." Trump sťahuje všetkých vojakov zo severu Sýrie 03 - Modified: 2019-10-13 18:21:36 - Feat.: 0 - Title: Situácia v Sýrii sa vyostruje. Na sever mieria Asadove vojská, aby čelili tureckému útoku 04 - Modified: 2019-10-14 09:11:33 - Feat.: 0 - Title: Asadove sily prišli na sever Sýrie čeliť Turkom, obsadili pohraničné mesto 05 - Modified: 2019-10-14 21:03:13 - Feat.: 0 - Title: Trump ohlásil rozsiahle sankcie voči Turecku
01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 07:51