TASR/AP
StoryEditor

Nepotrebujeme tu ďalších vojakov NATO, znie z Maďarska. Na východ ich chce poslať Biden

29.01.2022, 17:34
Autor:
ČTKČTK
Situácia okolo Ukrajiny nepredstavuje pre Maďarsko bezprostredné nebezpečenstvo, tvrdí minister obrany.

Maďarsko nepovažuje v súčasnej situácii za účelné rozmiestňovať na svojom území ďalšie sily NATO. Podľa agentúry Interfax to dnes rozhlasovej stanici Inforadio povedal maďarský minister obrany Tibor Benkö.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v piatok na facebooku povedal, že USA sa obrátili na Budapešť ohľadom dočasného umiestnenia amerických jednotiek v Maďarsku.

​Americký prezident Joe Biden v noci na dnešok povedal, že Spojené štáty čoskoro presunú neveľký počet svojich vojakov do východnej Európy a členských krajín NATO kvôli napätiu súvisiacemu s Ukrajinou.

Do akých štátov by mali byť presunutí, ale nespresnil. Médiá však v súvislosti s podobnými informáciami, ktoré sa objavili už v predchádzajúcich dňoch, spomínajú predovšetkým Rumunsko, Maďarsko a Bulharsko. Podľa slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka NATO zvažuje aj nasadenie vojakov na Slovensku.

Benkö dnes však podľa Interfaxu vyhlásil, že situácia okolo Ukrajiny nepredstavuje pre Maďarsko bezprostredné nebezpečenstvo, preto krajina nepotrebuje ďalšie sily NATO.

​Dodal tiež, že podľa maďarskej armády presun ruských jednotiek pozdĺž hranice s Ukrajinou nenasvedčuje tomu, že by Rusko chcelo na Ukrajinu zaútočiť.

Obavy z možnej invázie na Ukrajinu, pri hraniciach ktorých má desaťtisíce vojakov, v posledných týždňoch viedli k zvýšeniu napätia medzi Moskvou a Západom.

Spojené štáty a ďalšie krajiny varovali, že Rusko bude v prípade napadnutia Ukrajiny čeliť tvrdej reakcii. NATO tiež oznámilo, že kvôli hrozbe ruskej agresie vysiela ďalšie lode a lietadlá na posilnenie obrany východnej Európy.

01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:35