Reuters
StoryEditor

Za nemanželský sex väzenie a to aj pre turistov. Indonézania sa búria

25.09.2019, 17:30
Autor:
vlcvlc
Ďalšie pripravované zákony tiež bližšie špecifikujú už existujúce sankcie za rúhanie a tresty odňatia slobody pre všetkých, ktorí sa hlásia k ideológii marxizmu-leninizmu.

Tisíce vysokoškolských študentov demonštrovali v Jakarte. Dôvodom je návrh nového trestného zákonníka, ktorý by po schválení trestal nemanželské páry za spoločné spolužitie či pohlavný styk. A to až rokom vo väzení. Týkať sa to má aj turistov, ktorí do krajiny zamieria.

Protesty začali pred týždňom, kedy parlament zverejnil nový návrh trestného zákona. Indonézsky prezident Joko Widodo v pondelok podľahol tlaku a schválenie novej normy nakoniec odložil. Odpor to však neutíšilo a ľudia stále žiadajú prepísanie zákonníka a odstránenie článkov, ktoré ohrozujú demokratickú spoločnosť.

Snažili sa dostať do budovy parlamentu

Nepokoje eskalovali v utorok, keď sa tisíce študentov zhromaždili pred budovou parlamentu a požadovali úplné zrušenie ratifikácie nového zákonníka. Niektorí z demonštrantov na budovu parlamentu zaútočili kameňmi. Podarilo sa im dokonca strhnúť plot okolo budovy a niekoľko z nich sa snažilo vniknúť dovnútra.

Policajti proti davu zakročili slzným plynom a vodnými delami a na mieste zadržali troch demonštrantov. V noci pred budovou parlamentu zostalo zhruba sto ľudí, ktorí spievali a mávali indonézskymi vlajkami.

Nový zákonník má nahradiť existujúci, ktorý pochádza ešte z doby, kedy bola krajina pod koloniálnou správou Holandska. Búrlivý odpor spôsobilo hneď niekoľko zákonov. Jeden z nich označuje pohlavný styk medzi nezosobášenými partnermi ako cudzoložstvo a trest vyrubuje až na rok odňatia slobody. Nemanželské páry zdieľajúce spoločnú domácnosť by potom mohli čeliť až šiestim mesiacom za mrežami.

Prezident ustúpil

Samotný návrh zákonníka obsahuje cez 600 článkov a pôvodne sa o ňom malo rozhodovať v utorok. Widodo podľa The Jakarta Post v pondelok ustúpil a uviedol, že revízií by malo prejsť asi 14 z nich, nešpecifikoval však, o aké by malo ísť.

Podobné protesty sa odohrali po celej krajine. Na ostrove Sulawesi muselo ísť do nemocnice cez 40 ľudí, v meste Pelambang lekári evidujú 28 zranených.

Väzenie za rúhanie a urážku prezidenta

Aktivisti navrhované zákony označujú za "katastrofu pre ľudské práva a slobody demokratickej spoločnosti". Ďalšími obavami sú aj zákony, ktoré by oslabili protikorupčné úrady.

Mimo zákon by sa dostalo napríklad aj kritizovanie prezidenta a viceprezidenta krajiny. Ďalšie pripravované zákony tiež bližšie špecifikujú už existujúce sankcie za rúhanie a tresty odňatia slobody pre všetkých, ktorí sa hlásia k ideológii marxizmu-leninizmu.

Až štyri roky vo väzení by strávila žena, ktorá sa rozhodne pre potrat. Podľa zákona by mal právo dať súhlas k prerušeniu tehotenstva jedine doktor. Reštrikciám by mala podliehať tiež antikoncepcia.

Dovolenková destinácia v ohrození?

"Ak si Widodo chce zachovať status prezidenta s ľudskou tvárou, bude musieť vziať do úvahy aj hlasy občanov. Je len na ňom, či si ho ľudia budú pamätať ako niekoho, kto sa zasadil proti ľudským právam a demokracii," povedala autorka petície a aktivistka pre ženské práva Tunggal Pawestriová pre server The Guardian.

"Návrh nového trestného zákonníka je katastrofa. A to nielen pre ženy a náboženské či rodové menšiny, ale pre všetkých obyvateľov Indonézie, "uviedol člen organizácie Human Right Watch Andreas Harsono.

Nové zákony by sa týkali aj cudzincov. Pod kontrolu by sa tak mohli dostať aj populárne turistické destinácie ako napríklad Bali. Zákonník však zatiaľ nespresňoval, ako by sa hotely a ubytovacie zariadenia mali zariadiť.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 05 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:03