fukušimaReuters
StoryEditor

Dochádza miesto. Japonsko chce vypustiť rádioaktívnu vodu z Fukušimy do mora

11.09.2019, 10:45
Autor:
dttdtt
Kontaminovanú vodu zhromažďujú v nádržiach, tie však budú čoskoro plné.

Prevádzkovateľ zničenej jadrovej elektrárne vo Fukušime zrejme vypustí obrovské množstvo kontaminovanej vody do Tichého oceánu. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia japonského ministra životného prostredia.

Elektráreň pred ôsmimi rokmi zasiahlo cunami, ktoré vyhnalo z domova tisíce ľudí a zdevastovalo krajinu. Plánované vypustenie sa nepáči rybárom ani susedným štátom.

​Spoločnosť TEPCO, ktorá má zničenú jadrovú elektráreň vo Fukušime na starosť, sa v súčasnosti snaží vysporiadať s hromadením podzemnej vody. Tá sa kontaminuje pri miešaní s vodou, ktorú firma používa, aby zabránila roztaveniu troch poškodených jadier reaktorov.

Vodu chcú vypúšťať

TEPCO sa podľa agentúry Reuters pokúsilo z prebytočnej vody odstrániť väčšinu rádionuklidov. Zatiaľ však neexistuje technológia, ktorá by vodu zbavila trícia, teda rádioaktívneho izotopu vodíka.

Pobrežné jadroví elektrárne zvyčajne vodu obsahujúcu trícium vypúšťajú do oceánu. TEPCO však minulý rok priznalo, že voda v jeho nádržiach je okrem trícia kontaminovaná tiež ďalšími nebezpečnými chemikáliami.

V súčasnosti sa v tisícke akumulačných nádrží vo Fukušime nachádza približne jeden milión ton kontaminovanej vody. Správca zariadení varoval, že do leta roku 2022 budú nádrže plné a problém bude treba vyriešiť.

"Jedinou možnosťou bude vypustiť vodu do mora a zriediť ju. Vláda bude o najlepšom riešení ešte diskutovať," vyhlásil v utorok japonský minister životného prostredia Jošiaki Harada. Podľa neho vláda čaká na správu skupiny odborníkov, podľa ktorej o osude kontaminovanej vody rozhodne.

Proti vypusteniu sú rybári aj susedné štáty

Medzi ďalšie možnosti, ako s tekutinou naložiť, patrí jej odparenie alebo dlhodobé skladovanie. Koľko kontaminovanej vody bude potrebné vypustiť do oceánu, podľa denníka The Guardian Harada neuviedol.

Podľa štúdie, ktorú nedávno zverejnila japonská komisia študujúca vyradenie fukušimskej atómovej elektrárne, by to mohlo trvať až sedemnásť rokov, kým bude možné zriedenú vodu vypustiť do oceánu. Po tejto dobe by sa mohla rádioaktivita znížiť na úroveň, ktorá by spĺňala bezpečnostné štandardy.

Japonsko sa navyše ocitlo pod tlakom, aby problém s kontaminovanou vodou vyriešilo do doby, keď budúci rok v Tokiu odštartujú olympijské a paralympijské hry.

Zámer vypustiť odpadové vody do mora rozhneval miestnych rybárov, ktorí posledných osem rokov neúnavne pracujú na tom, aby mohli v oblasti opäť prevádzkovať rybolov. Nápad sa nepáči ani Južnej Kórei, ktorá sa obáva o povesť vlastných morských plodov.

Južná Kórea v súvislosti s tým vyhlásila, že svojim športovcom zaistí vlastné jedlo, a to práve zo strachu z kontaminovaným potravín z Fukušimy, ktorá bude hostiť softballové a bejzbalové zápasy. Soul navyše požaduje, aby medzinárodné skupiny mohli na olympiáde priebežne monitorovať úroveň radiácie.

01 - Modified: 2024-05-02 10:39:30 - Feat.: - Title: Bez nového sa nevieme posunúť ďalej. Vláda ohlási výstavbu atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach 02 - Modified: 2024-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka 03 - Modified: 2024-04-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž prežil dve atómové bomby. Tsutomu Yamaguchi zažil bombardovanie Hirošimy aj Nagasaki 04 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 05 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 05:26