Reuters
StoryEditor

Západ môže niesť podiel na vojnových zločinoch v Jemene, vyplýva zo správy OSN

04.09.2019, 09:23
Autor:
ČTKČTK
Správa varuje štáty zapojené nepriamo do konfliktu v Jemene, že môžu byť uznané vinnými z podielu na porušovaní ľudských práv.

Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Irán môžu niesť časť zodpovednosti za možné vojnové zločiny spáchané aktérmi, ktorých podporujú vo vojne v Jemene. S odvolaním sa na správu OSN o tom dnes informoval spravodajský web BBC.

Dokument varuje štáty zapojené nepriamo do konfliktu v Jemene, že môžu byť uznané vinnými z podielu na porušovaní ľudských práv.

​Západné štáty poskytujú medzinárodnej koalícii na čele so Saudskou Arábiou, ktorá vo vojne stojí na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády, zbrane a logistickú podporu.

Irán naopak podporuje šiitskych povstalcov známych ako Húsíovia. Obe bojujúce strany podľa expertov v konflikte beztrestne porušujú ľudské práva.

Potrebujú humanitárnu pomoc

Správa OSN zdokumentovala nálety na civilnú infraštruktúru a jej ostreľovanie, rovnako tak ako výbuchy mín, mimosúdne popravy, zadržiavanie, mučenie, sexuálne násilie a blokovanie prístupu k humanitárnej pomoci.

Štyri roky trvajúci konflikt, ktorý si podľa OSN už vyžiadal životy najmenej 7290 civilistov a 80 percent populácie, teda asi 24 miliónov ľudí, potrebuje humanitárnu pomoc, z toho životy desiatich miliónov ľudí na tejto pomoci úplne závisia.

Správa OSN sa opiera o 600 rozhovorov so svedkami a obeťami vojny v Jemene, rovnako tak ako o voľne prístupné dokumenty.

Porušovali ľudské práva

Na základe týchto informácií experti dospeli k záveru, že jemenská vláda, koalícia vedená Saudskou Arábiou aj Húsiovia beztrestne porušovali medzinárodné humanitárne a ľudské práva.

Experti skúmali množstvo koaličných náletov, pri ktorých zomreli civilisti, a dospeli k záveru, že bombardovaniu pravdepodobne nepredchádzalo dostatočné uistenie, že civilisti budú v bezpečí, čo predstavuje porušovanie medzinárodného práva. Toho sa podľa expertov dopustili tiež povstalci.

Všetky strany sa tiež podľa správy pokúšali obyvateľov vyhladovať. Experti preto vyzvali aktérov konfliktu na okamžité zastavenie násilia na civilistoch a odkázali ďalším štátom, aby do Jemenu neposielali zbrane.

"Legálnosť predaja zbraní z Francúzska, Spojeného kráľovstva, Spojených štátov a ďalších krajín, je stále rozporuplná a je predmetom konania niekoľkých súdov v domovských krajinách," uviedli experti.

Odmietajú vojnové zločiny

Mená ľudí, ktorí sa v Jemene mohli dopustiť medzinárodných zločinov, experti zapísali na neverejný zoznam, ktorý zaslali Vysokému komisárovi OSN pre ľudské práva.

Jemenská vláda, medzinárodná koalícia a povstalci sa k obvineniam nevyjadrili, v minulosti však opakovane odmietli, že by sa dopúšťali vojnových zločinov.

Britská vláda vo vyhlásení uviedla, že uplatňuje prísne pravidlá o predaji zbraní a usiluje o diplomatické riešenie konfliktu.

Odhadnúť koľko si britské bomby a nálety britských lietadiel v Jemene vyžiadali životov, ale podľa nej nemožno, pretože to koalícia nemapuje.

Spojené štáty sa postavili proti ukončeniu predaja zbraní a pomoci koalícii v Jemene s odôvodnením, že pokračovanie v tejto činnosti skôr civilistom pomôže.

01 - Modified: 2022-03-14 17:44:09 - Feat.: - Title: Situácia sa zhoršuje. Jemenu hrozí v druhej polovici roka hladová katastrofa 02 - Modified: 2022-02-16 15:25:40 - Feat.: - Title: Nemáme peniaze na zachraňovanie životov. Zástupca OSN varuje pred nedostatkom financií na pomoc v Jemene 03 - Modified: 2021-10-17 17:04:17 - Feat.: - Title: Boje v Jemene si v posledných dňoch vyžiadali tisíc obetí. V krajine zúri humanitárna kríza 04 - Modified: 2021-10-08 11:18:37 - Feat.: - Title: FOTO Drogová utópia v Jemene. Travelistan uverejňuje šokujúce zábery fetujúcich mužov a detí 05 - Modified: 2021-05-26 08:23:49 - Feat.: - Title: Na ostrove dôležitom pre ropné tankery rastie tajomná letecká základňa. Nikto sa k nej nehlási
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 18:05