StoryEditor

Blaira vystrieda Brown

26.09.2006, 00:00

Manchester -- Dlhoočakávaný zjazd vládnych labouristov v Manchestri ukončil boj o post šéfa strany. Na jej čele je v súčasnosti premiér Tony Blair. Očakáva sa, že sa svojich funkcií vzdá na jar budúceho roka. Novým vodcom a zároveň premiérom by sa mal stať terajší minister financií Gordon Brown. Na zjazde počas včerajšieho prejavu prezentoval svoju víziu, s ktorou sa chce uchádzať o funkciu lídra labouristov a neskôr aj šéfa kabinetu.

Boj proti terorizmu
Gordon Brown vyhlásil, že ako vodca strany bude všetkými prostriedkami bojovať proti terorizmu doma aj vo svete. Vo svojom prejave sa viac ráz obrátil na premiéra Blaira. "Tony, zase si nás niečo naučil a zase raz videl veci správne. Svet sa po 11. septembri skutočne zmenil a Británia má zodpovednosť, ktorej sa musí zhostiť," povedal Brown.
Minister v jednom z rozhovorov pred prejavom vyhlásil, že chce zostať blízkym strategickým spojencom Spojených štátov, no politiku Washingtonu nebude kopírovať za každých okolností. Brown chce taktiež presadiť, aby o vyhlasovaní vojny nerozhodovala len vláda, ale aj parlament. Týmto stanoviskom, ktoré považujú za určitý ústupok, si naklonil ľavé krídlo labouristov.

Stojí za Blairom
Gordon Brown sa včera pokúsil ukončiť spory s Tonym Blairom tým, že mu vyjadril jednoznačnú podporu. Delegátom, ktorí by najradšej odstavili terajšieho premiéra čo najskôr, odkázal, že pod Blairovým vedením strana vyhrala parlamentné voľby tri razy za sebou. Poslancom, ktorí sa pokúsili o prevrat v strane začiatkom septembra, povedal, že premiér si termín odchodu určí sám.
Podľa pozorovateľov si Brown získal svojím prejavom na svoju stranu niektorých skeptikov, ktorí pochybujú o jeho schopnostiach doviesť stranu v ďalších voľbách k víťazstvu. Aj keď vládna strana počas takmer celého funkčného obdobia viedla v prieskumoch verejnej mienky nad konzervatívcami, v posledných mesiacoch sa situácia otočila. ČTK, ach

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 12:27