Reuters
StoryEditor

Trump obvinil židovských voličov demokratov z "veľkej nelojality." Mal by sa prebudiť, odkazujú mu

21.08.2019, 09:25
Autor:
ČTKČTK
Židovská demokratická rada Ameriky uviedla, že prezident sa snaží "zneužívať antisemitizmus v politickom boji".

Americký prezident Donald Trump povedal, že americkí židia, ktorí hlasujú pre demokratickú stranu ukazujú "buď totálny nedostatok znalostí, alebo veľkú nelojalitu", informoval dnes portál BBC.

Výrok vyvolal silnú kritiku, podľa ktorej najvyšší predstaviteľ USA využíva antisemitskú rétoriku.

Židovská demokratická rada Ameriky (JDCA), ktorá združuje židovských členov Demokratickej strany, uviedla, že prezident sa snaží "zneužívať antisemitizmus v politickom boji".

Vyhlásenie prichádza po verbálnych útokoch na demokratické kongresmanky Ilhan Omarovú a Rashidu Tlaibovú, ktoré Trump opakovane obvinil z antisemitizmu a povedal, že "nenávidia Izrael".

Trump je známy podporou Netanjahua

Na nátlak Trumpa Izrael obom členkám kongresu zablokoval vstup do krajiny, keď chceli navštíviť Západný breh Jordánu a východný Jeruzalem.

Neskôr Izrael "humanitárnu" návštevu Tlaibovej povolil, ona však odmietla s odkazom na neprijateľné podmienky, ktoré si židovský štát údajne kladie.

Americký prezident, ktorý je známy vrelou podporou izraelského konzervatívneho premiéra Benjamina Netanjahua aj konzervatívnej časti židovstva, využil kauzu okolo oboch moslimských zákonodárkyň k útoku na opozičných demokratov.

Podľa agentúry AP tým podkopáva základ, na ktorom roky stoja izraelsko-americké vzťahy, totiž ich apolitičnost.

"Výrok je nevhodný a nebezpečný" 

Trumpov terajší výrok odsúdili aj ďalšie americko-židovské spolky, podľa ktorých využíva známy antisemitský narativ, že židia sú oddanejší Izraelu ako krajinám, v ktorých žijú.

"Pokiaľ ide o Izrael, potom Trump opakuje tvrdenia o dvojitej lojalite, ktorá je formou antisemitizmu. Pokiaľ ide o to, že židia majú byť 'lojálni' jemu, potom by sa mal prebudiť," napísala na twitteri riaditeľka JDCA Halim Soiferová.

Jonathan Greenblatt, šéf Ligy proti hanobeniu, uviedol, že "obviňovanie z neloajality bolo dlho využívané k útokom na židov". Americký židovský výbor označil výrok ako "nevhodný, nevítaný a vyložene nebezpečný".

Posledné prieskumy volebných nálad v USA podľa BBC ukazujú, že väčšina amerických Židov hlasuje pre demokratov.

01 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael 02 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 03 - Modified: 2024-05-03 09:39:37 - Feat.: - Title: Izrael hlási úmrtie ďalšieho rukojemníka zadržiavaného v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 05 - Modified: 2024-05-02 17:47:41 - Feat.: - Title: Parížska univerzita odmietla požiadavky študentov o Izraeli, tí chystajú hladovku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 09:00