Reuters
StoryEditor

Johnson napísal Tuskovi, aby z dohody o brexite "vypadla" írska poistka

20.08.2019, 07:13
Autor:
TASRTASR
Boris Johnson zdôraznil, že Írsko je najbližším susedom Spojeného kráľovstva, s ktorým bude jeho krajina aj naďalej zdieľať "jedinečné hlboké vzťahy", pozemnú hranicu a spoločný cestovný priestor.

Britský premiér Boris Johnson v pondelok večer informoval európske médiá, že zaslal list predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, v ktorom sa zasadzuje za brexit s politickou dohodou, navrhuje však zmeny v rozvodovej zmluve týkajúce sa takzvanej írskej poistky.

Johnson pripomenul, že dátum brexitu stanovený na 31. októbra sa rýchlo blíži a vyjadril nádej, že Spojené kráľovstvo opustí Úniu s politickou dohodou o "rozvode". "Máte môj osobný záväzok, že táto vláda bude s energiou a odhodlaním pracovať na dosiahnutí dohody. To je naša najvyššia priorita," napísal britský premiér do Bruselu.

​Zároveň upozornil na svoje stanovisko ku kľúčovým aspektom rozvodovej dohody, čo sa týka najmä írskej poistky, ktorá má zachovať súčasný hraničný režim medzi Írskom a provinciou Severné Írsko.

Johnson sa zameral na tri dôležité body. Zdôraznil, že Írsko je najbližším susedom Spojeného kráľovstva, s ktorým bude jeho krajina aj naďalej zdieľať "jedinečné hlboké vzťahy", pozemnú hranicu a spoločný cestovný priestor.

Dodal, že Londýn sa zaviazal pracovať s Dublinom na mierovom procese a podporovať bezpečnosť a prosperitu Severného Írska. "Uznávame výzvy, ktoré predstavuje výsledok referenda (o brexite) pre Írsko, a chceme nájsť riešenia otázky hranice, ktoré budú vhodné pre všetkých," spresnil.

Zároveň zdôraznil záväzok jeho vlády dodržať mier v Severnom Írsku, ktorý je založený na Veľkopiatkovej dohode. Dodal, že chce predísť akýmkoľvek pochybnostiam, lebo Spojené kráľovstvo je odhodlané zachovávať spoločný cestovný priestor s Írskom, presadzovať práva obyvateľov Severného Írska, pokračovať v spolupráci sever - juh a zachovať výhody jednotného trhu s elektrickou energiou.

"Zmeny, ktoré chceme dosiahnuť, sa týkajú predovšetkým írskej poistky," upozornil Johnson. Spresnil, že ide o problémy, ktoré presahujú jednoduchú politickú realitu, keď britský parlament túto poistku trikrát odmietol, a dodal, že ukotvenie írskej poistky v rozvodovej dohode je jednoducho "nemožné". Zdôraznil, že v prvom rade je táto klauzula nedemokratická a potom nie je v súlade so suverenitou Spojeného kráľovstva - ako štátu ako takého.

Podľa jeho slov írska poistka núti Britov byť na neurčito súčasťou medzinárodnej zmluvy, ktorá ich zaviaže k colnej únii a ktorá bude uplatňovať veľké množstvo právnych predpisov o jednotnom trhu EÚ na území Severného Írska. "Zmluva neposkytuje žiadne zvrchované prostriedky na jednostranné vystúpenie a neumožňuje mať obyvateľom Severného Írska žiadny vplyv na právne predpisy, ktoré sa na nich vzťahujú," opísal Johnson "nedemokratickosť" írskej poistky.

Upozornil tiež, že tento bod dohody o brexite je v rozpore s požadovaným cieľom Spojeného kráľovstva dosiahnuť udržateľný dlhodobý vzťah s EÚ, lebo Británia po brexite a po možnom prechodnom období nechce byť závislá na "úplnom zosúladení" so širokými oblasťami jednotného trhu EÚ a colnej únie.

​Johnson vidí riziko írskej poistky aj v tom, že klauzula, na ktorej trvá EÚ, môže oslabiť krehkú rovnováhu obsiahnutú vo Veľkopiatkovej dohode o ukončení sektárskeho násilia v Severnom Írsku. K tomu podľa jeho slov môže dôjsť odstránením britskej kontroly nad rozsiahlymi oblasťami obchodného a hospodárskeho života Severného Írska v prospech externého orgánu (EÚ), nad čím nebudú mať občania Severného Írska žiadnu demokratickú kontrolu a čo môže viesť k ohrozeniu súčasnej rovnováhy.

"Z týchto troch dôvodov írska poistka nemôže byť súčasťou už dohodnutej dohody o brexite," napísal Johnson Tuskovi. Zdôraznil, že túto skutočnosť musia uznať obe strany a dodal, že "našou úlohou je hľadať iné riešenia, a verím, že dohoda je možná".

V praktickej rovine naznačil, že treba zabrániť vzniku "tvrdej hranice" medzi Írskom a Severným Írskom, pričom jeho vláda nebude zavádzať žiadne hraničné kontroly. Chce tiež "flexibilné a kreatívne" riešenia pre obchod, čiže nájsť alternatívne spôsoby riadenia colných a regulačných rozdielov, ktoré prinesie brexit, a na záver dodal, že britský parlament bude schopný rýchlo konať v snahe dosiahnuť s Bruselom uspokojivú dohodu, už bez zmienky o írskej poistke.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 03 - Modified: 2024-02-23 13:03:01 - Feat.: - Title: Predsedníčka eurokomisie prisľúbila Poľsku odblokovanie zmrazených fondov aj pomoc farmárom 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:12