Reuters
StoryEditor

Konflikt v Jemene si už vyžiadal desiatky obetí. Separatisti stále neustupujú

10.08.2019, 20:36
Autor:
ČTKČTK
Ide o konflikt v radoch síl, ktoré doteraz spoločne pod vedením Saudskej Arábie bojovali proti povstalcom.

Saudskoarabská koalícia dnes v Jemene zaútočila na mesto Aden ovládané juhojemenskými separatistami. Len niekoľko hodín po tom, čo obe strany uzavreli prímerie, vyzvala separatistov na opustenie mesta a pohrozila ďalšími útokmi.

Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej koaličná ofenzíva ďalej narušuje doterajšie spojenectvo oboch strán motivované bojom proti povstalcom z radov šiitských Húsíov zo severu krajiny.

Separatisti v sobotu ovládli prezidentský palác a celý Aden, ktorý je sídlom medzinárodne uznávanej vlády. Ich ofenzívu médiá interpretovali ako konflikt v radoch síl, ktoré doteraz spoločne pod vedením Saudskej Arábie bojovali proti húsíjským povstalcom. Jemenské ministerstvo zahraničia označilo dianie v Adene za prevrat proti medzinárodne uznanej vláde.

"Hovorca Južnej prechodnej rady (STC) potvrdil, že sa (STC) pripojí k prímeriu vyhlásenému vedením koalície na čele so Saudskou Arábiou," uviedli najprv podľa Reuters separatisti označujúci so spomínanou skratkou.

Rijád spolu s vyhlásením pokoja zbraní, ktorý vstúpil do platnosti dnes o polnoci SELČ, vyzval všetky strany, aby sa stiahli z pozícií získaných v posledných dňoch. Zároveň pohrozil, že každého, kto prímerie poruší, vojensky potrestá.

Koalícia následne oznámila, že zaútočila na oblasť, ktorá predstavuje "priame ohrozenie" pre vládu medzinárodne uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Miesto nijako nespresnila, však podľa zdrojov agentúry Reuters boli terčom útoku jednotky separatistov v okolí prezidentského paláca v Adene. Prezident Hadí sa teraz nachádza v Rijáde. "Toto je len prvá operácia, po ktorej budú nasledovať ďalšie ... STC má stále šancu sa stiahnuť," uviedla saudskoarabská koalícia.

Ako poznamenala agentúra Reuters, ani niekoľko hodín po tomto oznámení to však nevyzeralo, že by oddiely separatistov mali v úmysle obsadené vládne zariadenia opustiť.

Nemenovaní jemenskí predstavitelia, ktorých citovala agentúra AP, uviedli, že sa separatistickí bojovníci síce stiahli z niektorých ulíc, dobyté vojenské pozície si však stále držali a zostávali takisto aj pred prezidentským palácom.

Podľa OSN zomrelo od štvrtka pri potýčkach medzi separatistami a vládnymi jednotkami v Adene až 40 ľudí a ďalších 260 ich utrpelo zranenia. Agentúra AP hovorila až o 70 obetiach. "Je srdcervúce, že počas (moslimského sviatku) íd al-Adha rodiny oplakávajú svojich mŕtvych namiesto toho, aby spoločne v mieri oslavovali," uviedla koordinátorka humanitárnych projektov OSN Lise Grandeová.

"Teraz sa hlavne snažíme rozmiestniť v oblasti lekárske tímy, ktoré by zachraňovali zranených," dodala.

Strety svedčia o hlbokých roztržkách v protipovstaleckom tábore a hrozia vyvolaním "občianskej vojny v občianskej vojne" na juhu krajiny, uviedla agentúra AFP. Separatisti, ktorých podporujú Spojené arabské emiráty, majú o budúcnosti Jemenu odlišné predstavy ako Hádího vláda. Doteraz však boli kľúčovým členom koalície bojujúcej od roku 2015 proti povstalcom z radov Húsíov

Boje uväznili obyvateľov Adenu v ich domoch, kde majú často veľmi obmedzené dodávky vody. Podľa miestnych obyvateľov strety v noci na dnes čiastočne ustali. Ďalší člen arabskej koalície, Spojené arabské emiráty, ktoré ozbrojil a vycvičili tisíce separatistov, vyzvali na pokoj. Rijád oznámil, že usporiada krízovú schôdzku, ktorá by mala riešiť súčasnú situáciu v krajine. Hádího vláda už vyzvala predstaviteľov SAE, aby separatistov z juhu prestali podporovať.

01 - Modified: 2024-01-27 19:31:20 - Feat.: - Title: Krajine tisícich pagod hrozí rozpad. Junta panikári a popravuje svojich generálov 02 - Modified: 2024-01-30 09:05:00 - Feat.: - Title: Zotneme mu hlavu aj s korunou. Politika Karola I.priviedla Anglicko k občianskej vojne a jeho k potupnej smrti 03 - Modified: 2024-01-19 08:36:18 - Feat.: - Title: Bývalého bosnianskeho ministra obvinili v prípade vraždy vojnových zajatcov z čias občianskej vojny 04 - Modified: 2023-09-13 09:22:21 - Feat.: - Title: Úroda smrti: Občianska vojna ako skvelý kšeft. Fotografi aranžovali mŕtvych pre efekt 05 - Modified: 2023-05-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Za hlavu fotografa ponúkali 50-tisíc dolárov. Jeho zábery z japonského bombardovania však môžu byť podvrh
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:57