Reuters
StoryEditor

Z britskej vlády odchádzajú ďalší ministri vrátane šéfa diplomacie Hunta

24.07.2019, 20:37
Autor:
TASRTASR
Jeremy Hunt sa tak pripojil k ďalším členom kabinetu Johnsonovej predchodkyne Theresy Mayovej, ktorí podali demisiu alebo ich Johnson bezprostredne po vymenovaní odvolal.

Doterajší britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt oznámil, že odchádza zo svojho postu po tom, ako bol v stredu vymenovaný za premiéra novozvolený líder Konzervatívnej strany Boris Johnson so zámerom výrazne obmeniť vládny kabinet. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hunt bol vyzývateľom Johnsona v súboji o líderstvo v strane a ďalší vývoj okolo jeho osoby bol predmetom záujmu médií. Vyjadril sa, že vo funkcii ministra zahraničných vecí chcel zostať, Johnson mu však ponúkol inú úlohu.

​Hunt sa tak pripojil k ďalším členom kabinetu Johnsonovej predchodkyne Theresy Mayovej, ktorí podali demisiu alebo ich Johnson bezprostredne po vymenovaní odvolal.

Vo svojom tvíte deklaroval, že "po vyše deviatich rokoch vo vláde je načase vrátiť sa do zadných lavíc", odkiaľ bude nového premiéra "plne podporovať".

Podľa informácií agentúry AFP by mal Hunta vystriedať bývalý minister pre vystúpenie Británie z Európskej únie (brexit) Dominic Raab.

V súvislosti s nástupom Johnsona oznámili svoj odchod z vlády konzervatívcov aj ministri financií, spravodlivosti, rozvojovej pomoci, obrany, obchodu, školstva, dopravy či miestnej samosprávy.

Viacerí z nich boli známi ako proeurópski politici, odmietajúci hrozby Johnsona, že Británia opustí Európsku úniu v plánovanom termíne 31. októbra aj v prípade, že sa dovtedy nepodarí schváliť príslušnú dohodu.

Johnson krátko po svojom vymenovaní našiel náhradu aj za ďalších odchádzajúcich ministrov. Novým šéfom rezortu financií má byť doterajší minister vnútra Sajid Javid, ktorého v pôvodnej funkcii vystrieda Priti Patelová.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:49