TASR/AP
StoryEditor

V Nemecku sa zrazili stíhačky, jeden z pilotov neprežil

24.06.2019, 17:03
Autor:
TASRTASR
K zrážke došlo na území spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko.

Na severe Nemecka sa dnes po zrážke zrútili dve armádne bojové lietadlá typu Eurofighter. Jeden z pilotov pri nešťastí zahynul, druhý prežil a skončil so zraneniami v nemocnici.

S odvolaním sa na Bundeswehr o tom informovala agentúra DPA. Príčina nehody nie je známa, ministerka obrany na mieste zrážky sľúbila jej dôkladné vyšetrenie.

Zrútili sa počas cvičenia

Viacúčelové lietadlá bundeswehru sa zrazili pri cvičení v blízkosti jazera Fleesensee asi 60 kilometrov východne od Schwerine, metropoly nemeckej spolkovej krajiny Meklenbursko-Predné Pomoransko.

Jeden zo strojov dopadol podľa hovorcu krajinského ministerstva vnútra do lesa neďaleko dediny Jabel, druhý na okraj lesa pri dedine Nossentiner Hütte. Obe dediny sú od seba vzdialené asi desať kilometrov.

Cvičenia nad jazerom Fleesensee sa zúčastnili celkovo tri lietadlá typu Eurofighter. Práve pilot tretieho stroja, ktorý bol svedkom zrážky druhých dvoch, nehodu nahlásil. Uviedol tiež, že obaja piloti sa katapultovali.

Jedného pilota zachránili

Kým jedného z pilotov záchranári krátko po nešťastí našli uviaznutého v korune stromu a následne ho previezli do nemocnice v Rostocku, druhý pilot nehodu neprežil.

Pozostatky jeho tela sa našli neďaleko jeho zrúteného lietadla. Podľa vrchného inšpektora nemeckého letectva Inga Gerhartza si nešťastie nevyžiadalo žiadne civilné obete.

Na videu, ktoré krátko po nehode zverejnilo rádio Ostseewelle, sú vidieť dva stĺpce dymu. Na miestach dopadu lietadiel začal horieť les, hasičom sa však oba požiare už podarilo uhasiť. Lietadlá v čase pádu neniesli žiadne zbrane.

Domy poškodené neboli

Starostka obce Nossentiner Hütte Birgit Kurthová uviedla, že žiadny dom v jej obci pri nehode poškodený nebol, trosky lietadiel však dopadli na miestne ihrisko a cintorín.

Ministerka obrany Ursula von der Leyenová, ktorá na miesto nešťastia dorazila, sľúbila dôkladné prešetrenie nehody. Hovorca nemeckej vlády vyjadril sústrasť pozostalým po jednom z pilotov.

Oba stroje podľa agentúry DPA patrili jednotke armádneho letectva, ktorá sídli pri Rostocku, asi 60 kilometrov severne od miesta nešťastia.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:37