Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Zeman k protestom za odvolanie Babiša: Nemajú zmysel, ale keď sa chce niekto vyblázniť, prosím

09.06.2019, 22:30
Autor:
pmapma
Miloš Zeman ocenil slová, že Česká republika nie je Slovensko a v Českej republike sa nebude meniť vláda na základe demonštrácií.

Súčasné protivládne demonštrácie sú podľa českého prezidenta Miloša Zemana zbytočné. Povedal to v rádiu Frekvence 1, kde sa vyjadril k aktuálnym témam.

Premiéra Babiša podporil v kauze dotácií, naopak skritizoval generálneho prokurátora. Tiež opäť odsúdil ruskú snahu urobiť z okupantov roku 1968 veteránov. Iniciatíva Milión chvíľok organizuje ďalšie, ešte masovejšie demonštrácie proti ministerke spravodlivosti Márii Benešovej a českému premiérovi Andrejovi Babišovi v Prahe na Letnej v nedeľu 23. júna.

​Podľa Zemana však nemala žiadna demonštrácia od roku 1989 akýkoľvek účinok. "Tie dnešné zmysel nemajú, ale keď sa tam niekto chce prísť vyblázniť, prosím," uviedol.

"Ja upokojujem spoločnosť tým, že rokujem s politikmi. Nebudem rokovať so študentom, ktorý by si mal dokončiť svoje štúdium a na trhu si nájsť nejaké zamestnanie, pretože organizácia protivládnych demonštrácií rozhodne nie je perspektívna profesia," povedal Zeman na adresu jedného z organizátorov demonštrácií Mikuláša Minářa.

"Demonštrácie by som považoval za - do istej miery - podporné zhromaždenia pre tých českých politikov, ktorí chcú odvolať Andreja Babiša," dodal český prezident.

V tejto súvislosti spomenul aj bývalého predsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Pokiaľ ide o počty účastníkov, tak mu policajný prezident Ján Švejdar vraj oznámil, že v krajských mestách zahŕňali protivládne demonštrácie len niekoľko sto ľudí, len v Brne ich možno boli dvetisíc.

​Babiša Zeman podporil, ocenil jeho slová, že Česká republika nie je Slovensko a v Českej republike sa nebude meniť vláda na základe demonštrácií.

Babiš tieto slová predniesol v Bratislave. "Radil som mu, nech to ignoruje. Každý politik si musí zvyknúť na štvanicu, ale musí vedieť, kto ju vedie. Bývajú to buď neúspešní politici, neúspešní prezidentskí kandidáti, alebo novinári, ktorí nič nedokázali," vymenoval prezident.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:04