StoryEditor

Skaza lode na Dunaji: Potopila sa za sedem sekúnd. Polícia zverejnila nové detaily tragédie

29.05.2019, 23:43
Autor:
ČTKČTK
Vrak bol lokalizovaný neďaleko Markétinho mosta, polícia sa pripravuje na jeho vyzdvihnutie.

Najmenej sedem ľudí prišlo o život a ďalších 21 je nezvestných po tom, čo sa v stredu neskoro večer na Dunaji v centre Budapešti po strete s iným plavidlom potopila loď s juhokórejskými turistami. Podarilo sa zachrániť sedem osôb. Podľa hovorcu maďarských záchranárov sú nádeje na vypátranie ďalších preživších minimálne. Ide o jedno z najhorších nešťastí svojho druhu mimo mora v Európe za posledné dekády.

​Loď menom Morská panna (Hableány) sa potopila neďaleko maďarského parlamentu okolo 22:00 SELČ. Zábery ukazujú, že Morská panna a väčšia, hotelová loď, sa k sebe priblížili, krátko plávali bok po boku a potom sa Morská panna prevrátila a potopila. To podľa polície trvalo asi sedem sekúnd.

Na palube podľa juhokórejského ministerstva zahraničia bolo 30 juhokórejských turistov, dvaja juhokórejskí sprievodcovia, jeden juhokórejský fotograf dokumentujúci cestu a dvaja maďarskí členovia posádky. Nehodu podľa Soulu neprežilo sedem Juhokórejčanov. 

Ďalších sedem ľudí sa podarilo zachrániť a šesť z nich už bolo prepustených z nemocníc. V starostlivosti lekárov zostáva jedna osoba s polámanými rebrami, informovala televízia M1. Nezvestných je zvyšných 19 Juhokórejčanov a obaja Maďari.

"Ako hovorca záchranárov nemám sklony hovoriť, že neexistuje nádej, takže by som radšej povedal, že existuje minimálna šanca nájsť ďalších preživších," povedal dnes dopoludnia Pál Győrfi v maďarskej štátnej televízii.

Intenzívne pátranie po nezvestných účastníkoch nešťastia pokračuje aj desiatky kilometrov ďalej po prúde, pričom tok Dunaja má byť sledovaný až k srbským hraniciam na juhu krajiny. Podľa agentúry APA pri hľadaní pomáhajú aj tri tímy zásahového útvaru Cobra rakúskej polície s desiatimi potápači.

Pripravujú sa na vyzdvihnutie vraku

Prúd v Dunaji je po dažďoch veľmi silný a teplota vody sa pohybuje v rozmedzí desať až 12 stupňov Celzia. Portál index.hu tvrdí, že niekoľko ľudí záchranári z rieky vytiahli až pri Petöfiho moste, ktorý je od parlamentu vzdialený zhruba tri kilometre. Jedno z tiel bolo nájdené sedem kilometrov od miesta tragédie na Csepelskom ostrove a ďalšie v 16-kilometrovej vzdialenosti pri moste diaľničného obchvatu metropoly. Po obetiach bude polícia pátrať aj desiatky kilometrov ďalej po prúde.

Juhokórejský prezident Mun Če-in sľúbil pomoc rodinám turistov. Sústrasť rodinám obetí vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán a prezident János Áder.

Juhokórejské ministerstvo zahraničia uviedlo, že turisti na palube nemali záchranné vesty a že takáto prax je pri vyhliadkových plavbách v Budapešti obvyklá.

Juhokórejčania do Maďarska prišli z Mníchova v rámci zájazdu po niekoľkých európskych krajinách. Väčšinou išlo o príbuzných, napísala agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejskú cestovnú kanceláriu, ktorá cestu sprostredkovala. Boli medzi nimi aj deti, okrem iných šesťročné dievča, ktoré nie je na zozname preživších. Medzi zachránenými je šesť žien a jeden muž vo veku 31 až 66 rokov, uviedla AP.

Vrak bol lokalizovaný neďaleko Markétinho mosta, polícia sa pripravuje na jeho vyzdvihnutie, komplikuje to však daždivé počasie a stúpajúca hladina Dunaja.

Druhou loďou bola Viking Sigyn patriaca spoločnosti Viking s kanceláriami vo Švajčiarsku a Kalifornii. Ide o luxusnú loď s 95 kajutami pre cestujúcich. Podľa firmy Viking, ktorá ponúka i cestu z Berlína do Prahy, na nej nikto neutrpel zranenia.

Polícia začala vyšetrovanie

Morská panna je na webových stránkach prevádzkovateľa, spoločnosti Panoráma Deck, opísaná ako "najmenšia loď flotily", ktorá sa hodí na vyhliadkové jazdy, spoločenské akcie či rodinné oslavy. Jej maximálna kapacita je 60 osôb. Zástupca spoločnosti v maďarskej televízii povedal, že loď bola na "bežnej vyhliadkovej plavbe" a že nemá informácie o tom, že by mala nejaké technické problémy. Pravidelne vraj prechádzala kontrolou.

Register lodí Hajoregiszter.hu uvádza, že loď bola vyrobená v roku 1949 v niekdajšom Sovietskom zväze a v 80. rokoch bola vybavená maďarským motorom.

Polícia začala vyšetrovanie tohto prípadu. O kapitánoch oboch lodí uviedla, že išlo o skúsených profesionálov s dlhou praxou.

Pred desiatimi rokmi, v septembri 2009, sa pri lodnom nešťastí na Ochridskom jazere v dnešnom Severnom Macedónsku pri nehode výletnej lode utopilo 15 Bulharov, zachrániť sa podarilo 42 pasažierov.

Dve vážne nehody sa stali v lete 2011 v Rusku. Pri potopení výletnej lode Bulgarija na rieke Volge neďaleko Kazane zahynulo dokonca 122 ľudí. O tri týždne neskôr zomrelo deväť ľudí pri nočnej zrážke výletného člna s nákladnou loďou na rieke Moskve v centre ruského hlavného mesta.

01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-04-06 18:54:52 - Feat.: - Title: V Budapešti prezentujú diela svetových fotografov maďarského pôvodu 03 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji 04 - Modified: 2024-03-29 14:45:43 - Feat.: - Title: Výbuch v byte v Budapešti si vyžiadal jednu obeť a dvoch zranených 05 - Modified: 2024-03-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Veľkonočné prázdniny v okolí Bratislavy: Od romantických prechádzok nad Malým Dunajom až po túry s rozprávkovými výhľadmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:41