TASR/AP
StoryEditor

Putin: V mnohých štátoch vedome skresľujú vojnové udalosti a nehanebne klamú svojim deťom

09.05.2019, 11:51
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimir Putin sa prihovoril zúčastneným na vojenskej prehliadke v Moskve.

Rusko si tradičnou vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve pripomenulo 74. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

"Zrádzajú svojich predkov"

​Ruský prezident Vladimir Putin v prejave k zhromaždeným vojskám obvinil nemenované štáty, že o hrdinoch východného frontu "nehanebne klamú" svojim deťom.

"Dnes vidíme, ako v mnohých štátoch vedome skresľujú vojnové udalosti a povyšujú na modly prisluhovačov nacistov, ako nehanebne klamú svojim deťom a zrádzajú svojich predkov," vyhlásil ruský prezident.

​Rusko bude podľa Putina pokračovať v posilňovaní svojej brannej moci, zostáva však otvorené "spolupráci s ostatnými krajinami v boji s terorizmom, extrémizmom a neonacizmom".

Podľa ukrajinských novinárov ruský prezident povedal, že k porážke nacizmu neoceniteľným spôsobom prispeli aj "starobylé ruské mestá," medzi ktorými menoval tiež Kyjev.

Porošenko kritizoval Rusko

Deň víťazstva, ktorý Rusi na rozdiel od väčšiny Európy oslavujú 9. mája, si okrem Moskvy pripomenuli obyvatelia mnohých ďalších ruských miest.

​Oslavy výročia vojnového víťazstva sa dnes konali aj na Ukrajine, kde občanov v posolstve pozdravil odstupujúci prezident Petro Porošenko.

"Na rozdiel od Moskvy nehodláme privatizovať spoločné víťazstvo všetkých krajín protihitlerovskej koalície. Nikto nemá právo monopolizovať víťazstvo nad nacizmom a zneužívať toto víťazstvo ako analógiu svojej imperiálnej politiky," uviedol ukrajinský prezident.

Pripomienka výročia víťazstva nad nacizmom má na Ukrajine v porovnaní s Ruskom výrazne odlišný charakter. V krajine je zakázané využívať komunistickú symboliku, podľa agentúry Unian je zmyslom ukrajinských osláv "naprávať historické mýty vytvorené sovietskou a ruskou propagandou".

Oslavy sa obmedzujú na pietne akcie na cintorínoch a pri vojenských pamätníkoch, vojenská prehliadka ich súčasťou nie je.

01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:00