StoryEditor

Britské úrady pri hľadaní atentátnikov zápasia s časom

26.07.2005, 00:00
Britská polícia včera pokračovala v intenzívnom pátraní po štyroch atentátnikoch z minulého týždňa, ktorým sa nepodarilo odpáliť nálože v metre a autobuse. Ozbrojené policajné jednotky prehľadali podozrivý byt na severe Londýna, no nikoho nezatkli. Informovala agentúra Reuters. Policajná hovorkyňa agentúre povedala, že "teroristi môžu opäť zaútočiť, a preto zápasia s časom". "Vyšetrovanie postupuje veľmi rýchlo. Neveríme, že opustili krajinu. Skryli sa u nás," dodala. Ešte počas víkendu britské denníky uverejnili podobizne podozrivých teroristov zaznamenané kamerami priemyselnej televízie v metre. Objavili sa špekulácie, že na slobode môže byť aj piaty útočník. Pri predchádzajúcich londýnskych útokoch zo 7. júla zomrelo 52 ľudí.

Britská polícia včera pokračovala v intenzívnom pátraní po štyroch atentátnikoch z minulého týždňa, ktorým sa nepodarilo odpáliť nálože v metre a autobuse. Ozbrojené policajné jednotky prehľadali podozrivý byt na severe Londýna, no nikoho nezatkli. Informovala agentúra Reuters. Policajná hovorkyňa agentúre povedala, že "teroristi môžu opäť zaútočiť, a preto zápasia s časom". "Vyšetrovanie postupuje veľmi rýchlo. Neveríme, že opustili krajinu. Skryli sa u nás," dodala. Ešte počas víkendu britské denníky uverejnili podobizne podozrivých teroristov zaznamenané kamerami priemyselnej televízie v metre a dvoch z nich Scotland Yard aj identifikoval. Objavili sa špekulácie, že na slobode môže byť aj piaty útočník, keďže polícia potvrdila, že v parku na západe metropoly našli piate výbušné zariadenie. Pri predchádzajúcich londýnskych útokoch zo 7. júla zomrelo 52 ľudí.
Vo väzbe sú v súvislosti s minulotýždňovými incidentmi už traja podozriví, no ako informovala Fox News, polícia ich hľadá oveľa viac. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že za útokmi stála široká sieť príslušníkov alebo sympatizantov Al-Kajdy. Bezpečnostné zložky sa tiež snažia zistiť prepojenia medzi oboma sériami útokov. Šéf londýnskej metropolitnej polície Ian Blair sa domnieva, že za oboma útokmi stála Al-Kajdá. "Spôsob, akým Al-Kajdá pracuje, nie je klasickou bunkovou štruktúrou. Má rôznych pomocníkov, pátrame po výrobcoch bômb, chemikoch, po finančníkoch, ľuďoch, ktorí poštvali týchto mladíkov. Je to teda veľmi široká sieť, do ktorej sa snažíme preniknúť," vyhlásil Ian Blair pre Sky News.

Podozrivý Aswad
Britské úrady sa tiež zameriavajú na britského moslima, ktorý bol podozrivý už v minulosti z prípravy útokov na britské ciele a v americkom Oregone sa dokonca pokúsil založiť výcvikový tábor pre teroristov. Ide o Haroona Rashida Aswada, ktorý mal londýnskym útočníkom niekoľkokrát telefonovať. Britský denník Times tvrdil, že Aswat bol zatknutý v Pakistane, no Pakistanci i Briti to oficiálne popreli. Aswad mal prísť Británie dva týždne pred atentátmi, navštívil mestá, v ktorých bývali štyria samovražední britskí moslimovia a určil im ciele útokov v Londýne.

Hľadajú ho aj USA
Americký týždenník Newsweek informoval, že Aswada hľadajú nielen Briti, ale zameriava sa naňho aj newyorská polícia. Podľa televízie MSNBC by bola Aswadova účasť na londýnskych útokoch zatiaľ najsilnejším dôkazom, že Al-Kajdá chystá širšie teroristické sprisahanie. Podľa denníka Wall Street Journal mohol práve Aswad zohrávať kľúčovú úlohu v útokoch a dokonca ich naplánovať. Tento muž sa pritom už prinajmenšom dvakrát stal terčom vyšetrovateľov. Raz to bolo pred rokom v súvislosti so zatknutím Pakistancov, u ktorých Scotland Yard našiel stovky kilogramov dusičnanu amónneho, hlavnej zložky výbušnín. Na jeho meno pred tromi rokmi narazila aj americká federálna polícia FBI pri vyšetrovaní Jamesa Ujaamu. Jeho a Aswada vyslal do Spojených štátov štvavý londýnsky imám Abú Hamza, aby našli dobrú pôdu na výstavbu teroristického cvičiska v Bly, v štáte Oregon. Tábor mal byť postavený podľa vzoru afganských cvičísk. Hamzova mešita vo Finsbury Park pritom bola dlho útočiskom vyprovokovaných extrémistov. Medzi jeho žiakmi bol aj známy "topánkový atentátnik" Richard Reid a Zacarias Mossaoui, ktorého obviňujú z plánovania 11. septembra.

Prepojenie s Egyptom?
Vyšetrovatelia sa snažili tiež zistiť, či existuje súvislosť medzi útokmi v Londýne a egyptskom Šarm aš-Šajchu. Mali totiž niekoľko spoločných znakov: boli simultánne, išlo o samovražedných atentátnikov a išlo o ciele spojené so západnými záujmami. Egyptská polícia už navyše pátra po šiestich Pakistancoch, ktorí mohli byť do plánovania útokov v Šarm aš-Šajchu zapojení. Ako však napísal americký denník New York Times, prepojenie atentátov je málo pravdepodobné. Experti sa zhodujú iba v tom, že obe operácie boli inšpirované ideológiou Al-Kajdy a vykonané v mene extrémistického islamizmu. Niektorí však poukazujú na minuloročný dokument Sýrčana Mustafu Setmariana Nasara, ktorý tiež vyvíjal svoje podozrivé aktivity v Londýne a podľa útokov stál aj za útokmi v Madride. Ten hovorí o novej stratégii a globálnom džihádistickom hnutí. Vyzýval na devastujúce a veľké útoky ako trest pre západné vlády. Ako terč teroristov vo svojom spise spomínal: "Židov, Američanov, Britov, Rusov a všetky krajiny NATO."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:47