StoryEditor

Británia ako prvá na svete vyhlásila stav klimatickej núdze

02.05.2019, 08:53
Autor:
TASRTASR
Vyhlásenie stavu núdze má len symbolický charakter a nebude mať priame dôsledky na politiku britskej vlády.

Britský parlament v stredu ako vôbec prvý na svete vyhlásil núdzový stav, ktorý má umožniť prijatie opatrení proti klimatickým zmenám. Informovala o tom agentúra AFP.

Vyhlásenie stavu núdze má len symbolický charakter a nebude mať priame dôsledky na politiku britskej vlády. Opatrenie bolo schválené po 11-dňových klimatických protestoch, v rámci ktorých sa aktivisti pokúšali blokovať frekventované lokality v centre Londýna.

Poslanci odhlasovali núdzový stav na podnet opozičnej Labouristickej strany. Jej líder Jeremy Corbyn po rozhodnutí parlamentu vyzval na prijatie "rýchlych a razantných" opatrení proti globálnemu otepľovaniu.

"Vďaka tlaku Labouristickej strany sa Spojené kráľovstvo stalo prvou krajinou sveta, ktorá vyhlásila environmentálny a klimatický núdzový stav. Nastal čas na reálne kroky pritom zmene klímy," napísali labouristi na svojom twitterovom účte.

Corbyn vyjadril nádej, že rozhodnutie britského parlamentu spustí sériu podobných krokov v ďalších krajinách sveta.

Skupina Extinction Rebellion, ktorá organizovala londýnske protesty vyhlásenie stavu núdze privítala s tým, že ide o prvý krok k uznaniu naliehavosti súčasných klimatických a ekologických problémov. Podľa nej sa tým zvýši tlak na britských politikov, aby v tomto smere schválili rázne opatrenia.

Extinction Rebellion požaduje, aby sa boj proti zmene klímy stal hlavnou prioritou britskej vlády.

Jedenásťdňové protesty v Londýne sa oficiálne skončili minulý týždeň. Metropolitná polícia počas nich zatkla vyše 1000 ľudí, z ktorých desiatky boli aj obvinené.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Budeme piť ťavie mlieko namiesto kravského? Výhodami totálne valcuje, v niektorých krajinách už zakladajú megafarmy 04 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:08