Reuters
StoryEditor

V Londýne objavili zrejme nové Banksyho dielo, poslal odkaz ekologickým aktivistom

27.04.2019, 07:34
Autor:
ČTKČTK
Graffiti sa objavilo na mieste, ktoré okupovali ekologickí aktivisti necelé dva týždne.

Na stene pri jednom z miest, ktoré v Londýne do štvrtka okupovali ekologickí aktivisti, pribudlo v noci na piatok na stene zrejme ďalšie dielo Banksyho.

O jeho autorstve nepochybuje John Brandler, ktorý vlastní cez desať výtvorov tohto streetartového umelca, napísal denník The Guardian.

Dievčatko na graffiti kľačí pri práve zasadenej kvetine a drží v ruke logo skupiny Extinction Rebellion, ktorá londýnske protesty za ochranu klímy organizovala. Výjav dopĺňa nápis "Od tejto chvíle končí zúfalstvo a začína taktika".

Brandler Banksyho autorstvo opiera o dva argumenty - ekológia predstavuje podľa zberateľov tému, ktorú by umelec podporil, a Brandler ďalej vo výjave vidí nadväznosť na graffiti na garáži v Port Talbot vo Walese, na ktorý sa Banksy prihlásil.

"Podpis v rohu nie je dôležitý, podpisom je to dielo. A toto je Banksy. Je to nádherné vyhlásenie a krásny kus," myslí si Brandler.

Tri požiadavky aktivistov

Graffiti sa objavilo na priestranstve Marble Arch pri severovýchodnom rohu Hyde Parku - na mieste, ktoré okupovali ekologickí aktivisti necelé dva týždne.

Extinction Rebellion má podľa BBC tri základné požiadavky: nulové uhlíkové emisie do roku 2025, zriadenie "občianskeho zhromaždenia" pre nájdenie riešenia ekologických problémov a to, aby vláda "hovorila pravdu o klimatických zmenách".

Banksy autorstvo nepotvrdil

"Sme si vedomí toho, že pri Marble Arch sa cez noc objavilo zrejme Banksyho dielo," potvrdil hovorca westminsterskej rady, pod ktorú miesto spadá. "Chceme ho nechať prístupné na verejnosti," napísala na twitteri šéfka rady Nickie Aikenová.

Banksy svoje autorstvo zatiaľ nepotvrdil.

Graffiti tohto enigmatického umelca sa prvýkrát objavili na stenách v Bristole, Banksy si zakladá si na anonymite, jeho diela sa ale v aukciách pravidelne predávajú za státisíce dolárov. Svoje výtvory okrem Británie zanechal napríklad aj na stenách v Spojených štátoch alebo v Pásme Gazy.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 03 - Modified: 2024-03-07 22:53:02 - Feat.: - Title: Španielska polícia tvrdí, že zadržala falšovateľa diel britského umelca Banksyho 04 - Modified: 2024-03-07 12:08:53 - Feat.: - Title: Deti z Luníka IX poslali odkaz samotnému Banksymu. Ponúkajú mu stenu, na ktorej môže zanechať svoje nové dielo 05 - Modified: 2024-03-06 13:33:25 - Feat.: - Title: Ťažba naberá podľa aktivistov hrozivé rozmery, Správa TANAP-u obvinenia odmieta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:52