TASR/Eranga Jayawardena
StoryEditor

Krvavá nedeľa. Ľudia na Srí Lanke sa boja, že sa vráti hrôza občianskej vojny

21.04.2019, 17:28
Autor:
ČTKČTK
Niektoré médiá označujú dnešné udalosti na Srí Lanke ako "krvavú nedeľu".

Teroristické útoky, ktoré sa dnes súčasne zameriavali na niekoľko kostolov a luxusných hotelov na Srí Lanke a pri ktorých zomrelo najmenej 207 ľudí, oživili u mnohých miestnych obyvateľov nočné mory hrôzy občianskej vojny.

Tá sa skončila pred desiatimi rokmi a nikto nečakal, že sa teror na tento medzi turistami obľúbený ostrov vráti.

Niektoré médiá označujú dnešné udalosti na Srí Lanke ako "krvavú nedeľu".

​"V posledných desiatich rokoch sme si už zvykli na mierový a pokojný život, nikto už nemal strach. To, čo sa stalo dnes, je hrozné," komentoval dnešné udalosti na Srí Lanke najslávnejší srílanský hráč kriketu Rošan Mahánáma.

"Po toľkých rokoch to zase začalo ... šialenci zabíjajú nevinných ľudí," uviedol s obavami zamestnanec jedného z hotelov Gamin Francis, podľa ktorého útoky poznamenajú cestovný ruch a mnoho ľudí príde o prácu.

Scény hrôzy

Scény hrôzy opísal aj srílanský minister pre ekonomické reformy Hárs de Silva, ktorý navštívil po tragédii jeden z postihnutých kostolov a jeden z napadnutých hotelov v Kolombe.

"Videl som mnoho ľudských tiel aj ich častí všade okolo, bola to hrôza. Záchranárske jednotky sú v plnom nasadení, mnoho ranených sme odviezli do nemocníc, čím sme dúfam zachránili mnoho životov," uviedol minister.

Tiež arcibiskup Kolomba kardinál Malcolm Randžit je útokom šokovaný. "Nemali sme osobitné bezpečnostné opatrenia v kostoloch, pretože sme ani nepomysleli, že sa niečo také môže u nás stať," povedal Randžit rádiu BBC. Vyzval zároveň obyvateľov Srí Lanky, aby nepodľahli túžbe po pomste a snažili sa ďalej o mierové spolužitie.

Akt proti ľudskosti

"Boli sme v našej izbe na 25. poschodí, keď sme zacítili silné otrasy. Bežali sme dole v obave, že je zemetrasenie," popísal stanici NBC explóziu v reštaurácii na 1. poschodí päťhviezdičkového hotela Shangri-La tridsaťročný Akšat Saraf z Indie.

"Všetci hostia boli evakuovaní z hotela, personál i záchranári sú skutoční hrdinovia," uviedol tiež Saraf, ktorý útoky označil za "opovrhnutiahodný akt proti ľudskosti".

Útoky na Srí Lanke, ku ktorým sa doteraz nikto neprihlásil, boli podľa médií veľmi dobre načasované, aby zabili čo najviac ľudí. Kostoly boli plné veriacich, ktorí dnes oslavujú Veľkonočné sviatky a pripomínajú si deň, keď podľa kresťanskej tradície Ježiš vstal z mŕtvych.

"Všetci chceme pomôcť obetiam, nezáleží na tom, akého sú vierovyznania či rasy," povedal dnes BBC obyvateľ Kolomba, ktorý prišiel ako mnoho ďalších darovať krv. "Počul som sinhálčinu, tamilčinu aj angličtinu," opísal svoje čakanie v rade dobrovoľníkov, ktorá siahala až von z budovy.

01 - Modified: 2024-04-21 17:52:04 - Feat.: - Title: Pretekárske auto na Srí Lanke vrazilo do divákov, zahynulo najmenej sedem ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 04 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 05 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:41