TASR/Gregorio Borgia
StoryEditor

Pápež v tradičnom požehnaní Mestu a svetu odsúdil útoky na Srí Lanke

21.04.2019, 15:16
Autor:
TASRTASR
Požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu) pápež predniesol po tradičnej veľkonočnej omši, ktorú si prišlo vypočuť zhruba 70 tisíc veriacich.

Pápež František označil za "kruté násilie" bombové útoky na Srí Lanke, pri ktorých na Veľkonočnú nedeľu prišlo o život vyše 200 ľudí, informovala agentúra Reuters.

"So zármutkom a bolesťou som sa dopočul správy o vážnych útokoch, ktoré práve dnes, na Veľkú noc, priniesli žiaľ a bolesť do kostolov a ďalších miest na Srí Lanke," povedal pápež desaťtisícom veriacich, ktorí sa v nedeľu zišli na vatikánskom Námestí sv. Petra, aby si vypočuli jeho tradičné požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu).

"Chcel by som vyjadriť svoju láskyplnú blízkosť ku kresťanskej komunite, ktorá bola zasiahnutá, keď sa zišla na modlitby, a tiež všetkým obetiam tohto krutého násilia," pokračoval František z loggie Baziliky sv. Petra.

"Zverujem Pánovi tých, ktorí tragicky zomreli a modlím sa za zranených a všetkých tých, ktorí trpia v dôsledku tejto dramatickej udalosti," dodal v tejto súvislosti.

Požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu) pápež predniesol po tradičnej veľkonočnej omši, ktorú si prišlo vypočuť zhruba 70 tisíc veriacich, uvádza agentúra AFP. Počas nej sa pápež obrátil na svetových lídrov, ktorých vyzval, aby sa pokúsili obnoviť mier v Líbyi a Sýrii, kde konflikty vyhnali z domovov milióny ľudí.

"Nech ustanú konflikty a krviprelievanie v Líbyi, kde v ostatných týždňoch opäť zomierajú bezbranní ľudia... Vyzývam zúčastnené strany, aby si zvolili dialóg namiesto sily a vyhli sa tomu, aby sa znovu otvorili rany utŕžené v desaťročí politických konfliktov a nestability," dodal.

Nové boje vypukli v Líbyi 4. apríla, keď samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) poľného maršala Chalífu Haftara spustila ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis, v ktorom sídli vláda národnej jednoty, uznaná OSN, približuje AFP.

Pápež počas omše hovoril tiež o Sýrii. Nariekal nad osudom "milovaného sýrskeho ľudu, obetí pretrvávajúceho konfliktu, pri ktorom hrozí, že sa voči nemu staneme čoraz rezignovanejšími či dokonca ľahostajnými".

Pápež dodal, že teraz je tá pravá chvíľa, aby sa obnovilo "úsilie o politické riešenie", ktoré bude schopné reagovať na "oprávnené nádeje ľudí na slobodu, mier a spravodlivosť".

František hovoril na omši tiež o Južnom Sudáne, kde prezidenta Salvu Kiira a povstaleckého vodcu a bývalého viceprezidenta Rieka Machara vyzval na to, aby prekonali svoje rozdiely a dospeli k zmiereniu.

01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici 04 - Modified: 2024-03-10 15:03:15 - Feat.: - Title: Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža 05 - Modified: 2024-02-24 17:49:00 - Feat.: - Title: Pápež prijal rezignáciu arcibiskupa kritizovaného za krytie násilia a sexuálneho obťažovania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:37