Reprofoto/ Twitter - CNN
StoryEditor

Drogová superdiaľnica z Venezuely do USA. Pašerákom sa oplatia jednorázové lietadlá

20.04.2019, 11:26
Autor:
lidovky.czlidovky.cz
Lietadlá po pristátí zapaľujú a nechávajú zhorieť. Obchod sa im stále oplatí.

Prevoz kokaínu z Venezuely do Spojených štátov rastie aj napriek tomu, že sa juhoamerický štát topí v problémoch.

Americkí pohraničníci tvrdia, že pašovaniu drog z Venezuely pomáhajú aj tamojší vysoko postavení politici a vojenskí predstavitelia. Dopravu sprostredkovávajú stovky malých neoznačených lietadiel.

Niekoľko mesiacov trvajúci prieskum televízie CNN pomáha odkryť cestu kokaínu na sever už z polí v Kolumbii, kde sú najväčšie plantáže koky, až po výrazné zvýšenie počtu podozrivých letov z dvoch za týždeň v roku 2017 na takmer päť denne v tomto roku.

Lietadlá na jedno použitie

Lietadlá naložené kolumbijským kokaínom skôr vzlietali z náhodných miest vo venezuelskej džungli na juhu krajiny, teraz vraj stále častejšie štartujú z ďaleko rozvinutejšieho severu Venezuely, aby ich dráha letu mohla byť čo najkratšia.

Obchod s drogami je v súčasnej dobe tak výhodný, že si pašerácke gangy vymysleli ťažko uveriteľnú kuriérsku službu.

"Každá dodávka z Južnej Ameriky je tak výnosná a lietadlá tak lacné, že ich použijú len raz a po prílete ich bežne zapaľujú," hovorí nemenovaný americký štátny úradník.

Komplikovaná cesta

Stroje už dávno nelietajú priamo do USA. Mapa, ktorú CNN vypracovala, ukazuje, že štartujú hlavne zo severozápadného pobrežia Venezuely zo štátu Zulia.

Odtiaľ mieria najprv na severovýchod, aby následne ostro zatočili vľavo a pristáli v Guatemale alebo Hondurase. Odtiaľ už drogy putujú cez Mexiko do Spojených štátov.

Američania predpokladajú, že iba za rok 2018 sa dostalo z Kolumbie do Venezuely 240 ton kokaínu, ktorý neskôr zamieril na sever.

Podľa iných odhadov sa čísla pohybujú ešte vyššie. Takéto množstvo kokaínu má podľa Úradu pre drogy a kriminalitu OSN trhovú hodnotu 39 miliárd dolárov.

Zvyšovanie objemu dodávok

Spojené štáty už niekoľko rokov vinia vysokých politických predstaviteľov Venezuely zo spolupráce na obchode s drogami.

Zvýšenie frekvencie pašovania drog naznačuje podľa CNN potrebu hotovosti v hyperinfláciou zmietanej Venezuele a tiež stále rastúcu korupciu vo vláde prezidenta Nicolasa Madura.

Už skôr sa špekulovalo, že bývalý viceprezident Venezuely Tareck El Aissa pomáha s dovozom drog do USA. Tento rok v marci bol už ako minister priemyslu v New Yorku obvinený za sprostredkovanie obchodu s drogami.

Podobným obvineniam aj sankciám čelí zo strany USA množstvo vysoko postavených venezuelských štátnych úradníkov vrátane Diosdada Cabella, pravej ruky prezidenta Madura, a niekoľkých ďalších. Všetci obvinenia odmietajú.

Kokaín prepravujú americké stroje

Nemenovaní úradníci z Kolumbie tiež naznačili, že na pašovaní drog sa podieľajú v spolupráci s venezuelskú armádou aj členovia takzvanej ELN, teda Národnej oslobodzovacej armády, čo je druhá najväčšia ľavicová guerillová skupina v Kolumbii.

Rozsah operácie potvrdil iný vládny úradník, ktorý tvrdí, že lietadlá s drogami používajú asi 50 tajných pristávacích dráh vo venezuelskom štáte Zulia. Stroje využívajú špeciálne zariadenia, ktoré vydávajú rušivý signál, aby sa nezobrazovali na radaroch.

CNN sa podarilo spojiť s honduraskými ozbrojenými silami zvanými Fusina a získala prístup do regiónu Mosquitia, kde sa nachádza tajné pristávacie dráhy pre lietadlá s kokaínom.

Podľa špeciálnych značiek na chvostoch nájdených strojov sa podarilo zistiť, že väčšina z nich pochádza paradoxne z USA. V tajných aukciách ich kúpili falošné spoločnosti drogových kartelov a po častiach previezli na juh.

Štát platí rybárom za nájdený kokaín

V Hondurase blízko pristávacích dráh zostávajú ležať desiatky zničených a postupne hrdzavejúcich lietadiel, ďalšie sú schované v priľahlých lesoch alebo ležia na dne blízkej rieky a sú viditeľné zo vzduchu.

Honduraská armáda prezradila, že spolupracuje tiež s miestnymi rybármi, pretože v prípade, že je pašerák drog videný, vyhadzuje náklad z lietadla zabalený v nepremokavom a plávajúcom obale.

Také balenia zvyčajne obsahujú okolo 30 kilogramov kokaínu a rybári za ich odovzdanie úradom môžu obdržať až 150-tisíc dolárov.

Za pomoci Spojených štátov sa v Kolumbii podarilo počet lietadiel s pašovaným kokaínom výrazne znížiť, podľa kolumbijských úradov však vždy nejaké stroje preletia, pretože hranica s Venezuelou je jednoducho príliš dlhá.

Napäté vzťahy v Latinskej Amerike

Vzťahy medzi Kolumbiou a Venezuelou sú teraz tak napäté, že Kolumbijčania uznávajú ako prezidenta Venezuely tamojšieho opozičného lídra Juana Guaidóa a Venezuelu len málokedy pomenujú, aj keď o tejto krajine hovoria.

Kolumbijské lietadlá sa nesmú priblížiť k hranici s Venezuelou na menej ako osem kilometrov a neklesajú pod 700 výškových metrov, aby na ne z krajiny nedostrelili automatickými zbraňami venezuelskí pašeráci.

Na pozemných hraniciach sa pašeráci spoliehajú na úplatky. Utečenec z venezuelskej hraničnej polície opísal CNN, že minimálne trikrát týždenne v posledných piatich rokoch práce musel zabezpečiť hladký prejazd dodávky s drogami cez hranice.

Korupcia colníkov

"Všetko bolo koordinované vedúcim pohraničnej správy. Poslal za vami poručíka, ten vám dal presné inštrukcie, ktorá dodávka s drogami a zbraňami musí prejsť. Ak ste nesúhlasil, bol ste vymenený," vypovedal utečenec, ktorý sa teraz aj s rodinou skrýva v Kolumbii.

Tiež opísal, ako sa situácia vyhrocovala v prvých mesiacoch roka 2019, kedy sa zvyšovalo napätie medzi Guaidóom a Madurom. Stále bol však tlak na to, aby kontraband cez hranice mohol ďalej prúdiť.

"Boli sme buď v službe, alebo zamknutí na základni. Museli sme byť neustále všetci pohromade. Kto chcel odísť alebo sa sťažovať, bol zatknutý," dodal.

"Jedného dňa som to už nemohol ďalej znášať. Išiel som domov a povedal žene, že odídeme do Kolumbie. Vedel som, že keby som odišiel bez rodiny, tak by ich zatkli a vypočúvali," rozpráva. Spolu s rodinou prekročil hranice do Kolumbie o tretej ráno a zrejme si tak zachránil život.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:45