TASR/AP
StoryEditor

Ruský novinár zomrel po páde z okna. Písal o korupcii aj žoldnieroch v Sýrii

15.04.2019, 13:32
Autor:
khkh
Oficiálne sa smrť Maxima Borodina vyšetruje ako samovražda, tú však jeho blízki spochybňujú.

V Jekaterinburgu takto pred rokom zomrel ruský investigatívny novinár Maxim Borodin potom, čo vypadol z okna. Polícia jeho smrť vyšetruje ako samovraždu, tej však Borodinovi blízki neveria. Novinár písal o korupcii aj ruských žoldnieroch, ktorí padli v Sýrii. Deň pred svojou smrťou tvrdil, že sa okolo jeho bytu pohybujú maskovaní muži.

Tridsaťdvaročný žurnalista zomrel podľa Rádia Slobodná Európa v nedeľu 15. apríla 2018 na následky zranení po tom, čo vo štvrtok vypadol z okna svojho bytu na piatom poschodí. Oficiálne sa jeho smrť vyšetruje ako samovražda, tú však jeho blízki spochybňujú.

​Proti tomu, že by si Borodin dobrovoľne vzal život, svedčí aj fakt, že polícia nenašla žiadny list na rozlúčku. Policajný hovorca však uviedol, že dvere jeho bytu boli zamknuté zvnútra a nejavili známky násilného vniknutia.

Maskovaní muži pred bytom

Samovražde neverí napríklad Polina Rumjancevová, šéfredaktorka denníka Nový deň, pre ktorý novinár pracoval, či Borodinov blízky priateľ Vjačeslav Baškov. Ten na Facebook v nedeľu napísal, že mu reportér v stredu volal a opisoval, že je jeho byt obklopený maskovanými mužmi z istých bezpečnostných zložiek.

Baškov opísal, že bol Borodin nepokojný a veril, že bude jeho byt čoskoro prehľadaný. Myslel si, že maskovaní muži vonku čakajú na súdny príkaz. Chcel, aby mu Baškov našiel právnika. Neskôr mu však zavolal znova s tým, že sa pomýlil a že bezpečnostné zložky tam majú iba cvičenie.

"Potom už som mu nevolal, ale čakal som, že o tom niečo napíše na Facebook. Nenapísal a trinásteho potom v správach hovorili, že ho našli pod balkónom a že je na jednotke intenzívnej starostlivosti," dodal Baškov.

Prípad ruských žoldnierov

Borodin písal o zločine a korupcii v Rusku. V posledných týždňoch pokrýval aj prípady ruských žoldnierov, ktorí padli v boji so sýrskymi povstalcami. Tých podporujú Spojené štáty a viac ako 200 ruských žoldnierov malo vo februári zomrieť pri náletoch, ktorými Američania odpovedali na napadnutie povstalcov.

Rusko, ktoré je spojencom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, počet obetí nepotvrdilo. Podľa agentúry AP tisíce žoldnierov najal ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, ktorý má blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi a v Spojených štátoch je obvinený, že založil "troliu farmu", ktorá sa pokúsila ovplyvniť americké prezidentské voľby.

Úmrtia novinárov v Rusku

Borodin nie je prvý novinár, ktorý zomrel potom, čo písal kriticky o Rusku. V júli 2016 zomrel Bielorus Pavel Šeremet, ktorý sa po protivládnych reportážach presťahoval do Ruska. Ako jeden z mála tam verejne kritizoval ruskú anexiu Krymu, kvôli čomu sa potom presunul na Ukrajinu. V tamojšej metropole Kyjeve ho zabila bomba nastražená v aute jeho kolegyne.

Mesiac po Šeremetovej smrti bol na balkóne svojho kyjevského bytu nájdený ďalší kritik Kremľa Alexander Ščetinin, zakladateľ tlačovej agentúry Nový región. V deň jeho narodenín ho s prestrelenou hlavou našli jeho priatelia.

01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 03 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 04 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 05 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:28