StoryEditor

Poľsko nedúfa v podporu Francúzov

20.12.2005, 23:00

Za rok členstva Poľska v Európskej únii vzrástol predaj poľnohospodárskych produktov na trhoch dvadsaťpäťky o 60 percent. Ako pre Hospodárske noviny potvrdila riaditeľka odboru pre spoločný trh EÚ na poľskom ministerstve hospodárstva Halina Golebická, farmári napriek obavám z vstupu na ňom zarábajú. Väčšina z veľkých fariem a poľnohospodárskych podnikov už je, prípadne v krátkom čase bude, schopná splniť predpísané sanitárne a fytosanitárne podmienky, aby mohla predávať svoju produkciu nielen doma či na trhoch tretích krajín, ale aj v EÚ. "Pravda, nevedú sa presné štatistiky, pritom mnohí, najmä malí farmári sa ani nesnažia o vývoz, skôr ide o pestovanie či chov pre vlastnú potrebu," dodala.
Poľsko sa zatiaľ stavia k reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky únie negatívne, britský návrh považuje šitý len na britské pomery, keďže krajina už dnes nemusí podporovať poľnohospodárov ani rozvoj vidieka. "Diskusia o reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky trvá v Poľsku azda od začiatku rozhovorov o našom vstupe do únie. Už počas rokovaní o reforme v roku 2002 sme presadzovali návrh zjednodušenia systému podpory, ktorá by nevychádzala z objemu produkcie, ale z plochy obrábanej pôdy," povedal v rozhovore pre HN Waldemar Guba z poľského ministerstva poľnohospodárstva, zodpovedný za spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ. Ako dodal, už vtedy vládli obavy, že nedokážu vyčerpať všetky pridelené prostriedky.
Hoci Poľsko zatiaľ nezverejnilo žiadne oficiálne stanovisko, niekoľko čiastkových je už známych, napríklad v prípade reformy cukrového režimu. Vo všeobecnosti sa však vždy zdôrazňuje zásada solidárnosti pri financovaní. "Je tu nepomer, pokiaľ ide o národnú podporu produkcie medzi starými a novými členskými krajinami. Naše dotácie na hektár sú oveľa nižšie než v starých členských krajinách. Takže sme za všetky riešenia, ktoré by takýto prístup zmenili," tvrdí Guba. Ako dodáva, Poľsko sa nebojí konkurencieschopnosti produktov, ale toho, že štát nebude schopný podporovať rozvoj vidieka, a ten tak nebude schopný konkurovať. "Hoci Francúzsko odmieta zníženie prostriedkov na spoločnú poľnohospodársku politiku, nečakáme, že sa postaví na našu stranu," obáva sa Guba. Problém je v tom, že znížiť by sa mali aj prostriedky na rozvoj vidieka. "Francúzi takúto podporu nepotrebujú," hovorí Guba. Ako pre HN potvrdil aj riaditeľ oddelenia pre európsku integráciu a medzinárodnú spoluprácu na ministerstve poľnohospodárstva Juliant Krzyzanowski, pre Poľsko by bola prijateľná reforma, keď by sa znížili prostriedky na produkciu, ale ponechali by sa prostriedky na rozvoj vidieka. "To však budú podporovať len nové členské krajiny, no tie nedokážu jednak za to lobovať a nie sú medzi sebou ani solidárne. Najlepšia stratégia by bola, keby Francúzsko bolo v koalícii spolu s novými členskými krajinami a snažilo by sa zachovať status quo," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 16:08