StoryEditor

CIA mala unášať a ilegálne prevážať ľudí

13.12.2005, 23:00

Švajčiarsky senátor Dick Marty, ktorého Rada Európy poverila vyšetrovaním informácií o údajných
tajných väzniciach a tajných letoch lietadiel americkej spravodajskej služby CIA v Európe, včera uviedol, že CIA pravdepodobne unášala ľudí a ilegálne ich prepravovala z jednej krajiny do druhej. "Vyšetrovania, ktoré prebiehajú v niektorých krajinách, naznačujú, že osoby boli unášané a prepravované do iných štátov bez ohľadu na akékoľvek právne normy," uvádza sa v správe, ktorú Marty včera predložil v Paríži príslušnému výboru RE.

Hľadanie dôkazov
Podľa senátora síce "zatiaľ nemožno vyvodiť záver, že jednotlivé členské krajiny sa aktívne podieľali na ilegálnych rokovaniach alebo ich trpeli, informácie, ktoré sa doteraz podarilo zhromaždiť však potvrdzujú dôveryhodnosť obvinení, podľa ktorých v európskych krajinách prepravovali a dočasne zadržovali osoby bez akéhokoľvek zásahu justičných orgánov". Preto je podľa Martyho potrebné ďalšie vyšetrovanie. Marty zároveň pripomenul, že Spojené štáty nikdy tieto obvinenia formálne nepopreli. Konštatoval, že americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová počas svojej nedávnej návštevy Európy "neposkytla žiadne informácie ani vysvetlenie" k otázke väzníc CIA v Európe.

Marty už koncom novembra vo svojej prvej predbežnej správe konštatoval, že sa zistilo celkom 31 podozrivých lietadiel USA, ktoré pristáli v Európe v posledných rokoch a na palubách mohli prepravovať väzňov z Afganistanu či Iraku. Parlamentné zhromaždenie RE by sa malo Martyho správou podľa nemeckého denníka Berliner Zeitung zaoberať koncom januára na mimoriadnom zasadaní. O začatie vlastného vyšetrovania uvažujú aj poslanci Európskeho parlamentu. Tí by sa mali dnes touto otázkou znovu zaoberať. Podľa agentúry APA by však konečné rozhodnutie o prípadnom vytvorení vyšetrovacieho výboru EP malo padnúť až na koncom februára.

Frattini žiada satelitné snímky
Komisár EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Franco Frattini požiadal začiatkom tohto týždňa o palubné denníky a satelitné snímky, ktoré by mohli pomôcť RE pri vyšetrovaní kauzy týkajúcej sa tajných aktivít CIA v Európe. Frattini požiadal o spoluprácu komisára pre dopravu Jacquesa Barrota a komisárku pre vonkajšie vzťahy Benitu Ferrerovú-Waldnerovú. Kým Barrot má zaobstarať palubné denníky od organizácie pre leteckú bezpečnosť Eurocontrol, Ferrerová-Waldnerová má pomôcť pri získavaní satelitných snímok leteckých základní v Poľsku a Rumunsku z hlavného satelitného centra EÚ v španielskom Torrejóne de Ardoz.

Napriek týmto snahám však Frattini zopakoval, že neexistuje žiaden jasný dôkaz o väzniciach CIA na európskom území. Rovnako pripomenul, že všetky členské štáty popreli zapojenie do takýchto aktivít CIA. Frattini zdôraznil, že plne dôveruje vyšetrovaniu RE, nesúhlasí však s ďalším možným vyšetrovaním zo strany EP, ktoré chcú začať poslanci. Podľa komisára by si mohli tieto vyšetrovania navzájom uškodiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 03:26