burka odev islamskýReuters
StoryEditor

Pod burkami skryli granáty aj zbrane. Britské jednotky potom zlikvidovali vodcu IS

18.01.2019, 15:18
Príslušníkom jednotiek SAS sa pred tromi rokmi v utajení podarilo dostať až do centra mesta Rakka.

Presne pred tromi rokmi unikla na verejnosť správa o husárskom kúsku britských špeciálnych jednotiek. Pod burkami ukryli zbrane, v utajení došli do centra mesta a postrieľali džihádistov.

Ako bojovali britské špeciálne jednotky proti Islamskému štátu v Sýrii:

S plnou výbavou ukrytou pod tradičným odevom moslimských žien sa britské špeciálne jednotky vybrali zlikvidovať lídra Islamského štátu vo vtedy obliehanom sýrskom meste Rakka. Až po päty skrytí pod burkami sa v podvečer dostali do samotného centra mesta.

Osemčlenný tím "špeciálov" SAS prišiel k domu džihádistického lídra v pick-upe značky Toyota, ktorý s obľubou využívajú práve teroristi, za pomoci miestnych, ktorí spolupracovali s tajnými zložkami.

Nenápadne až pred dom islamistov

Pod čiernym oblečením mali schované útočné pušky, granáty a muníciu. Vybavenia mali dostatok. Očakávali totiž silný odpor pri ústupe.

Po lokalizácii domu s lídrami Islamského štátu potom vyslali signál o svojej presnej polohe americkým kolegom vďaka lietadlu amerického letectva, ktoré krúžilo stovky metrov nad ich polohou.

Americké špiónske lietadlo následne odovzdalo informáciu o pozícii britských vojakov do veliaceho štábu, ktorý vyslal na miesto dron Reaper.

Ten o chvíľu neskôr vypálil na budovu strelu Hellfire, ktorá spoločne s budovou zlikvidovala veliaceho dôstojníka IS aj niekoľko jeho poskokov. Na mieste zavládol chaos.

Cestu do bezpečia si prestrieľali

Keď džihádisti začuli obrovskú explóziu okamžite sa začali zbiehať z okolitých ulíc. Vtedy narazili na britských vojakov prezlečených v burkách, ktorí spod svojich čiernych habitov vytiahli útočné pušky a začali strieľať. Vo vzniknutom chaose zamierili k automobilom. Potrebovali sa dostať rýchlo do bezpečia.

"SAS tím sa vracal po útoku, keď ulice mesta zablokovali bojovníci Islamského štátu. Džihádisti boli v uliciach a zastavovali úplne všetkých. Stavali ľudí k stene a vyhrážali sa všetkým, že zabijú kohokoľvek, kto pomohol špiónom," informoval presne pred tromi rokmi o tejto udalosti denník Daily Star.

"Útok prebehol večer približne hodinu pred večierkou, zákazom vychádzania, takže bolo v uliciach stále dosť ľudí. Britskí vojaci boli na ceste na základňu, keď ich zastavila skupina džihádistov. Špeciálne jednotky ignorovali ich varovania a chceli sa dostať preč, keď ozbrojenci začali strieľať," opísal zdroj oboznámený s udalosťami.

Poslali bojovať ženy

Jednotky SAS vyskočili z áut, opäť nadvihli burky a strieľali. "Musel to byť pre ozbrojencov masívny šok," uviedol zdroj.

"Jeden z džihádistov zomrel okamžite na mieste, ďalším sa podarilo uniknúť. Moment prekvapenia a streľba potom poskytli vojakom dostatok času, aby mohli uniknúť z pazúrov IS. Neskôr sme začuli klebety, že sme poslali ženy v burkách, aby bojovali namiesto mužov. "

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:59