Reuters
StoryEditor

Podozrivý z vraždy starostu Gdanska mal nedávno plánovať "veľký" útok vo Varšave

17.01.2019, 14:57
Autor:
ČTKČTK
Podozrivý Stefan W. sa mal o útoku zmieniť pri výsluchu po nedeľňajšom atentáte na Adamowicza.

Stefan W., ktorý je podozrivý z vraždy starostu Gdanska Pawla Adamowicza, nedávno plánoval útok vo Varšave. Dnes o tom píše denník Gazeta Wyborcza, podľa ktorého to muž povedal pri výsluchu po nedeľňajšom atentáte na Adamowicza. Na to, že chce urobiť niečo "veľké, aby sa všetci dozvedeli o jeho krivde", upozorňovala políciu matka údajného páchateľa.

Robil jej starosti jeho psychický stav, jeho silné pocity krivdy, ktorú podľa neho mali na svedomí politici. Stefan W. si odpykával vo väzení trest päť a pol roka za bankové prepadnutia. Vedenie väznice však uviedlo, že v liste, ktorý mu polícia poslala, sa nepísalo nič o obavách matky Stefana W., ale len o tom, že sa cíti byť nespravodlivo trestaný.

​V deň, keď bol Stefan W. prepustený z väzenia, odcestoval do Varšavy. Pri výsluchu po útoku na starostu Gdanska Adamowicza údajne vypovedal, že tam chcel "urobiť niečo veľké, o čom všetci budú hovoriť". Vraj mu išlo o útok v dave. Prečo nakoniec nič neurobil, nie je jasné.

V nedeľu sa Stefan W. počas charitatívnej akcie v Gdansku s nožom v ruke vrhol na Adamowicza a niekoľkokrát ho bodol. Starosta utrpel vážne zranenia, ktorým v pondelok popoludní podľahol.

Zástupca starostu Piotr Kowalczuk v stredu navštívil matku Stefana W. a ponúkol jej pomoc zo strany mesta. Žena podľa neho od nedele žije v strachu a stala sa obeťou nenávistných slovných útokov. Rodina už využila pomoc psychológa.

​Rakva s telom Adamowicza bude dnes popoludní vystavená v Európskom centre Solidarity, kde sa s ním budú ľudia môcť prísť rozlúčiť. V piatok bude rakva prevezená do baziliky Nanebovzatia Panny Márie.

Na políciu medzitým skončili ďalší ľudia, ktorí na internete zverejňovali agresívne komentáre. V Sliezsku policajti zadržali 34-ročného muža, ktorý si verejne robil žarty z vraždy Adamowicza a gratuloval údajnému páchateľovi. Policajti zadržali tiež iného užívateľa internetu, ktorý hrozil starostovi mesta Wroclaw Jacekovi Sutrykovi, že ho "rozpára".

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 03 - Modified: 2024-01-07 12:30:00 - Feat.: - Title: Hitler jeho bombe unikol len o 13 minút. Stolár pred 85 rokmi zobral spravodlivosť do vlastných rúk, všetko pokazilo počasie 04 - Modified: 2023-11-23 05:55:01 - Feat.: - Title: Máte pravdu, v Dallase ma naozaj majú radi, usmieval sa Kennedy. O niekoľko sekúnd ho zasiahla prvá strela 05 - Modified: 2023-10-28 10:15:24 - Feat.: - Title: Za pokusom o atentát na proruského ukrajinského politika Carjova je podľa BBC tajná služba SBU
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:01