Reuters
StoryEditor

Rusko obvinilo Izrael z vážneho narušenia sýrskej suverenity. Netanjahu zatiaľ mlčí

26.12.2018, 16:40
Autor:
ČTKČTK
Sýrska protivzdušná obrana podľa Ruska 14 z 16 izraelských rakiet odpálených na ciele pri Damasku zneškodnila, dve zasiahli vojenské sklady.

Rusko dnes v reakcii na údajné izraelské nálety v Sýrii obvinilo Izrael z vážneho narušenia sýrskej suverenity a ohrozenia dvoch civilných lietadiel.

S odvolaním na oznámenie ruského ministerstva zahraničia a obrany o tom napísala agentúra AFP. Krátko nato izraelský premiér Benjamin Netanjahu izraelskú armádu pochválil a poznamenal, že nedopustí, aby Irán mal stále vojenské zastúpenie v Sýrii.

Ide o závažné narušenie sýrskej suverenity

Sýrske štátne médiá v utorok informovali, že aktivovali svoju protivzdušnú obranu, a neskôr spresnili, že zostrelili izraelské rakety.

"Je jasné, že ide o závažné narušenie sýrskej suverenity," uviedlo dnes vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničia, podľa ktorého nálety vyvolali vážne dôvody na obavy.

Predtým ruské ministerstvo obrany oznámilo, že utorňajšie izraelské nálety v Sýrii priamo ohrozili dve civilné lietadlá, z ktorých jedno malo pristáť v Damasku a druhé v Bejrúte.

Sýrska armáda plne neaktivovala svoju protivzdušnú obranu, aby civilné lietadlá neohrozila, oznámil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Doplnil, že sýrski letoví dispečeri následne presmerovali lietadlo smerujúce do Damasku na ruskú leteckú základňu Hmímím. Civilné lietadlá podľa Moskvy neboli ruské.

Stovky leteckých útokov

Sýrska protivzdušná obrana podľa Ruska 14 z 16 izraelských rakiet odpálených na ciele pri Damasku zneškodnila, dve zasiahli vojenské sklady. Bombardovanie podľa sýrskych štátnych médií zranilo troch sýrskych vojakov.

Izrael v predchádzajúcich rokoch vykonal stovky leteckých útokov na sýrske územie, kde mieri na iránske ciele a na spojencov Iránu z libanonského Hizballáhu. Irán pomáha spolu s Ruskom sýrskemu prezidentovi Assadovi v občianskej vojne, Izrael sa ale obáva rozmáhánia iránskeho vplyvu v blízkosti svojho územia.

Netanjahu sa dnes k údajnému izraelskému nálete pred novými vojenskými pilotmi nevyjadril, poznamenal však, že Izrael naďalej podniká kroky proti Iránu, a to "aj v uplynulých dňoch". Izraelský premiér zároveň zdôraznil, že izraelské letectvo má veľké schopnosti a dokáže operovať blízko i veľmi ďaleko.

01 - Modified: 2024-05-16 13:03:44 - Feat.: - Title: Ukrajina viní Rusko zo zadržiavania a zabíjania civilistov v Charkovskej oblasti 02 - Modified: 2024-05-16 11:12:03 - Feat.: - Title: Pri tankovej paľbe z vlastných radov zahynulo v Pásme Gazy päť izraelských vojakov 03 - Modified: 2024-05-16 10:53:46 - Feat.: - Title: Ukrajinci zasiahli strelami ATACMS krymské letisko, zničili dve ruské stíhačky 04 - Modified: 2024-05-16 09:59:34 - Feat.: - Title: USA dokončili inštaláciu móla pri Gaze, do regiónu sa má dostať ďalšia humanitárna pomoc 05 - Modified: 2024-05-16 08:33:49 - Feat.: - Title: Putin poslal Čaputovej telegram: Je to ohavný zločin. Kremeľ zaželal Ficovi skoré uzdravenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 15:46