StoryEditor

Bush na turné, Chávez zúri

08.03.2007, 23:00
Spojené štáty stupňujú diplomatické úsilie, aby zastavili narastajúci vplyv ľavice v Latinskej Amerike. Za najväčšie riziko považuje Biely dom najmä radikálne ľavicový režim venezuelského lídra Huga Cháveza.

Spojené štáty stupňujú diplomatické úsilie, aby zastavili narastajúci vplyv ľavice v Latinskej Amerike. Za najväčšie riziko považuje Biely dom najmä radikálne ľavicový režim venezuelského lídra Huga Cháveza. S cieľom zabrániť rozširovaniu červenej hrozby vstúpil včera americký prezident George W. Bush na horúcu latinskoamerickú pôdu. Počas siedmich dní postupne navštívi Brazíliu, Uruguaj, Kolumbiu, Guatemalu a Mexiko. Chce ich varovať pred nebezpečenstvami, ktoré pre kontinent predstavuje Chávezova politika znárodňovania.
Kritika z Caracasu
Bushova cesta sa okamžite stretla s tvrdou kritikou Caracasu. Chávez vyhlásil, že cieľom turné je rozdeliť región a zbaviť Venezuelu jej vplyvu. "Americký prezident nemá v Latinskej Amerike čo hľadať. Je to ofenzíva, ktorá je odsúdená na neúspech," povedal líder Venezuely. "Rešpektujem rozhodnutie niektorých latinskoamerických krajín prijať tohto džentlmena, my ho však nikdy neprijmeme. Nikdy. Vieme, čo je zač," dodal.
Bush a Chávez si v ostatných mesiacoch vymenili niekoľko štipľavých "pozdravov". Chávez, ktorý je verný priateľ lídra kubánskej revolúcie Fidela Castra, opakovane vyhlasuje, že americký imperializmus nezadržateľne speje k definitívnemu zániku. Jedinou alternatívou je vraj komunizmus. Minulý týždeň Chávez otvorene vyzval obyvateľov krajín, ktoré Bush počas turné navštívi, aby vyšli do ulíc a proti návšteve demonštrovali. Protiamerické zhromaždenia sa uskutočnili v Kolumbii a Brazílii, protestné hlasy sa ozvali takisto v ostatných štátoch. Bushovu návštevu aj preto sprevádzajú najprísnejšie bezpečnostné opatrenia.
Radikalizácia ľavice
Chávez pristúpil v uplynulom období k viacerým kontroverzným krokom. Znárodnil kľúčové podniky v ropnom priemysle a netají sa úmyslom dostať pod úplnú kontrolu štátu aj ďalšie strategické oblasti, ako je energetika či telekomunikácie. Medzi jeho verných spojencov patrí okrem Castra napríklad aj bolívijský prezident Evo Morales či ekvádorský líder Rafael Correa. Za svojho blízkeho priateľa nedávno označil i bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Politológovia pripúšťajú, že ľavica v Latinskej Amerike sa v posledných rokoch radikalizovala. "Ľavicové hnutie tam naberá na sile a Hugo Chávez je len jedným z ľavicových vodcov. Je však najradikálnejší a najvplyvnejší," povedal pre HN český analytik Jakub Klepal. Osobne je však skeptický, pokiaľ ide o Chávezov vplyv na dianie v celom latinskoamerickom regióne. Podľa Klepala je nepravdepodobné, že by celý región ovládla červená farba. Potvrdzujú to výsledky nedávnych prezidentských volieb v Mexiku či Kolumbii, kde napriek všeobecným očakávaniam zvíťazili pravicoví kandidáti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 05:22