Reuters
StoryEditor

Počet obetí v bani na Morave stúpol na 13. Na miesto smerujú český aj poľský premiér

20.12.2018, 20:13
Autor:
leslesjnjn
Príčinou banského nešťastia bolo zapálenie metánu, ktorý spôsobil devastáciu niektorých banských pracovísk.

Pri výbuchu metánu v uhoľnej bani v Karvinej zahynulo trinásť baníkov. Medzi obeťami je jedenásť Poliakov a dvaja Česi.

Traja baníci skončili v nemocnici, ďalších sedem záchranári ošetrili na mieste. Banské nešťastie sa stalo v severnej lokalite bane ČSM na Karvinsku 880 metrov pod povrchom.

"Musím konštatovať, že v dôsledku výbuchu zahynulo trinásť ľudí, jedenásť Poliakov a dvaja Česi," informoval na krátkej tlačovej konferencii hovorca spoločnosti OKD Ivo Čelechovský.

"Môžem potvrdiť, že skutočne o 17:16 došlo k banskému nešťastiu. Príčinou bolo zapálenie metánu, ktorý zapríčinil devastáciu niektorých banských pracovísk," povedal Čelechovský vo štvrtok večer. K výbuchu došlo v severnej lokalite bane 880 metrov pod zemou.

Práce v podzemí boli podľa Čelechovského okamžite zastavené a nastala okamžitá evakuácia všetkých pracovníkov.

V nemocnici sú traja zranení baníci, jeden bol pri prevoze v kritickom stave "Letecky do nemocnice prepravil vrtuľník muža s popáleninami v oblasti hlavy, krku, trupu, horných aj dolných končatín. Bol v ohrození života," uviedol hovorca Zdravotníckej záchrannej služby Moravskosliezskeho kraja Lukáš Humpl.

"Je to strašná katastrofa. Neviem, čo na to povedať. Na šachte sme jedna veľká rodina," povedal regionálnej televízii Polar jeden z pracovníkov bane. "Ja som tam mal byť. Každý deň tam s tými ľuďmi pracujem. Dnes ma výnimočne poslali pracovať na iné pracovisko. Chce sa mi plakať," reagoval poľský baník.

Baníkov si spoločnosť OKD zvolala nad ránom do spoločenskej miestnosti a vysvetlila im situáciu. "Vieme, že tam buchol metán a ešte je nejakých desať nezvestných. Tí, čo zomreli boli Poliaci, už tu boli aj ich ženy. Musí to pre nich byť strašné," povedal jeden z baníkov. Vedenie OKD podľa neho baníkom oznámilo, že znovu fárat sa bude až 27. decembra.

Štát je pripravený okamžite pomôcť, napísal na Twitteri premiér Andrej Babiš (ANO). Pomoc podľa neho ponúkol aj premiér Poľska, odkiaľ je zrejme rad obetí výbuchu metánu v bani. Babiš vyjadril sústrasť pozostalým po baníkoch, ktorí pri nešťastí zahynuli.

"Hneď po skončení Bezpečnostnej rady štátu letím na miesto tragédie do bane ČSM, aby som zistil, akú pomoc môže naša vláda poskytnúť," uviedol Babiš na Twitteri v piatok ráno. Na miesto by mal doraziť aj poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Baňa ČSM je súčasťou OKD. Majiteľom tejto ťažobnej spoločnosti je prostredníctvom štátneho podniku Prisko. OKD tento rok vyťaží okolo päť miliónov ton uhlia. V súčasnosti ťaží v dvoch baniach.

Banský závod 1 vznikol k 1. januáru 2015 zlúčením pôvodných závodov Baňa Darkov a Baňa Karviná. Bansý  závod 2 vznikol k 1. januáru 2015 premenovaním pôvodného Závodu Baňa ČSM a nachádza sa vo východnej časti karvinskej čiastkovej panvy. Územne je členený do dvoch oblastí: Sever a Juh. Dobývací priestor je v katastroch obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Cottbus.

01 - Modified: 2023-12-22 16:46:50 - Feat.: - Title: Koniec po dlhých 114 rokoch. Čím si prešla horná Nitra a ako nahradí uhlie? 02 - Modified: 2023-11-27 14:00:00 - Feat.: - Title: Ukrajinky nahradili v práci svojich mužov. Stovky ich sfáralo aj do baní 03 - Modified: 2023-10-25 07:05:13 - Feat.: - Title: Zánik baníctva na Slovensku: Zrútil sa im svet. Kde budú pracovať tisíce ľudí, ktoré musia vyliezť spod zeme? 04 - Modified: 2023-04-14 13:33:54 - Feat.: - Title: Ministerstvo hospodárstva poskytlo Hornonitrianskym baniam viac než 11 miliónov na utlmenie ťažby uhlia 05 - Modified: 2023-01-13 16:42:33 - Feat.: - Title: Nechajte to v zemi. Thunbergová podporila protesty proti rozšíreniu hnedouhoľnej bane v Nemecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:04