StoryEditor

Návšteva Fialu na Slovensku: Sme najbližší partneri a preto musíme spolupracovať, zhodli sa obaja premiéri

11.01.2022, 14:23
Autor:
DJDJ
Prvá zahraničná cesta nového českého premiéra Petra Fialu sa koná na Slovensku.

Je potrebné aj naďalej rozvíjať naše priateľské vzťahy. To ešte viac posilní vzájomnú spoluprácu.

Zhodli sa na tom predsedovia vlád Slovenskej a Českej republiky Eduard Heger a Petr Fiala na utorkovom stretnutí.

Ako už býva zvykom, prvá zahraničná cesta nového českého premiéra vedie na Slovensko.

Najdôležitejší partneri

"Česká republika je pre Slovensko najdôležitejší politický a ekonomický partner a som rád, že tradícia prvej cesty zostala zachovaná," uviedol slovenský premiér.

Podľa premiéra nesie toto stretnutie aj symboliku toho, že sa uskutočňuje krátko po pripomenutí si 30. výročia posledných osláv nového roka v bývalom spoločnom štáte.

Heger zdôraznil to, že mali s českým premiérom produktívnu diskusiu a chcel by zdôrazniť, že "obidve krajiny sú proeurópsky orientované."

Podľa slovenského premiéra je cieľ uhlíkovej neutrality pre obidve krajiny dôležitý. "Jadro musí byť súčasťou mixu na ceste k neutralite," povedal Heger.

Podľa Fialu sa energetická politikabude dotýkať tak občanov Českej republiky, ako aj slovenských občanov, preto je veľmi dôležitá. Zároveň zdôraznil, že chce, aby táto politika bola racionálna.

Vďačnosť za prijatie

Český premiér poďakoval za prijatie na návšteve a povedal, že si nevie predstaviť, aby by svoju prvú zahraničnú cestu absolvoval inde ako na Slovensko

Fiala vyzdvihol to, že tak, ako Česko bude predsedať Rade EÚ, Slovensko bude v tom istom čase predsedať V4. Nutnosť spolupráce je preto podľa neho ešte dôležitejšia.

"Je to úžasná príležitosť, aby v jednom čase mohli spoločne udávať tón a politiku v rámci týchto troch formátov, úzko preto budeme spolupracovať pri formulovaní priorít," doplnil ho Heger.

Český premiér zároveň vyjadril nádej, že po tom, ako svet zasiahla pandémia, sa opäť obnovia spoločné rokovania oboch vlád, to najbližšie by mohlo pri priaznivej epidemickej situácii byť na prelome apríla a mája tohto roka.

Témou rokovaní bola už spomínaná pandémia koronavírusu, no premiéri sa rozprávali aj o aktuálnej situácii na východnej hranici Európskej únie či situácii v Kazachstane.

Fiala: Situácia v Kazachstane je neprehľadná

Podľa Fialu je situácia v Kazachstane neprehľadná. Snažia sa monitorovať situáciu ohľadne českých občanov v krajine.

"Násilie a porušovanie ľudských práv nie je niečo, pred čím by sme si mohli zatvárať oči," doplnil český premiér v súvislosti s nepokojmi v Kazachstane.

Premiéri v rámci spoločného programu popoludní položia vence k Pamätníku Tomáša Garrigua Masaryka na Vajanského nábreží a k Pamätníku Milana Rastislava Štefánika na nábreží Dunaja. Petr Fiala sa neskôr stretne aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a predsedom Národnej rady Borisom Kollárom.​

Heger prijíma Fialu 13:50 Tlačová konferencia sa skončila. Premiéri popoludní položia vence k Pamätníku Tomáša Garrigua Masaryka na Vajanského nábreží a k Pamätníku Milana Rastislava Štefánika na nábreží Dunaja. Fiala sa neskôr stretne aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a predsedom Národnej rady Borisom Kollárom. 13:46 O prioritách predsedníctva Česka v Rade EÚ a Slovenska vo V4 sa budeme navzájom informovať a budeme koordinovať naše spoločné kroky, hovorí Petr Fiala.  13:45 Situácia v Kazachstane je neprehľadná, hovorí Fiala. Snažíme sa monitorovať situáciu ohľadne českých občanov v krajine. "Násilie a porušovanie ľudských práv nie je niečo, pred čím by sme si mohli zatvárať oči," doplnil český premiér v súvislosti s nepokojmi v Kazachstane.  13:42 Heger hovorí o posilnení Európy skrze V4. "Úzka spolupráca našich dvoch zemí je dôležitá. V4 považujeme za dobrý nástroj na presadzovanie záujmov krajín strednej Európy," doplňuje Fiala. 13:40 Heger hovorí o tom, že zajtra budú rokovať o covid automate a riadení pandémie. Zároveň upozorňuje, že Slovensko výrazne zaostáva v očkovaní čo sa týka krajín Európskej únie. 13:38 Český premiér hovorí, že si myslí, že krajina je čo sa týka pandémie a aktuálne prevládajúceho variantu omikron, pripravená dobre. Vrchol tejto vlny očakávame v polovici februára, hovorí Fiala. 13:34 Fiala vyzdviuje to, že tak, ako Česko bude predsedať Rade EÚ, Slovensko bude v tom istom čase predsedať V4. Nutnosť spolupráce je preto podľa neho ešte dôležitejšia. 13:33 Energetická politika sa bude dotýkať tak občanov Českej republiky, ako aj slovenských občanov, preto je veľmi dôležitá. Chceme, aby táto politika bola racionálna, hovorí Petr Fiala. 13:31 Fiala poďakoval za prijatie a hovorí, že si nevie predstaviť, že by svoju prvú zahraničnú cestu absolvoval inde ako na Slovensku. 13:30 Cieľ uhlíkovej neutrality je pre obidve krajiny dôležitý. Jadro musí byť súčasťou mixu na ceste k neutralite, hovorí Heger. 13:29 Mali sme veľmi produktívnu diskusiu a chcem zdôrazniť to, že obidve krajiny sú proeurópske, tvrdí Heger. 13:26 Česká republika je pre Slovensko najdôležitejší politický a ekonomický partner, hovorí slovenský premiér.  13:25 Eduard Heger hovorí o tom, že je rád, že prvá cesta českého premiéra smerovala práve na Slovensko a vyjadril spokojnosť s touto tradíciou. 13:07 Spoločná tlačová konferencia Hegera s Fialom O niekoľko minút je naplánovaná tlačová konferencia slovenského a českého premiéra po ich vzájomnom stretnutí. 11:15 Teraz čakajú premiérov rokovania bez prítomnosti kamier, po ktorých budú mať o 13:15 spoločnú tlačovú konferenciu. 11:08 Témou rokovaní bude bilaterálna spolupráca medzi oboma krajinami, ale aj predsedníctvo Českej republiky v Rade Európskej únie, ktoré sa začne 1. júla tohto roka. Hovoriť majú aj o pandémii.

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
11:04
​V úvode stretnutia, po príchode premiérov, zaznievajú hymny oboch krajín, najskôr česká, hneď po nej i slovenská.
10:58 Prvá zahraničná návšteva nového českého premiéra Na Slovensko prichádza nový český premiér Petr Fiala. Ide o jeho prvú zahraničnú návštevu. Ako už býva zvykom, jeho prvá cesta vedie na Slovensko, kde ho prijmú traja najvyšší slovenskí ústavní činitelia - premiér Eduard Heger, prezidentka Zuzana Čaputová a predseda Národnej rady Boris Kollár. 
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

01 - Modified: 2021-12-09 10:22:16 - Feat.: 0 - Title: Zeman sa stretol s Fialom. Riešili spolu ďalší postup pri vymenovaní novej vlády 02 - Modified: 2021-12-10 11:24:26 - Feat.: 0 - Title: Fiala mu pred pár dňami hrozil žalobou, Zeman napriek tomu nevymenuje Lipavského 03 - Modified: 2021-12-10 12:34:27 - Feat.: 0 - Title: Fiala: O tom, či môže Zeman nevymenovať člena vlády, musí rozhodnúť ústavný súd 04 - Modified: 2021-12-14 13:43:54 - Feat.: 0 - Title: Ako prvé navštívi nový český premiér Slovensko. Fiala si nevie predstaviť, že by šiel inam
01 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 05:16:27 - Feat.: - Title: Český premiér Fiala s americkými senátormi rokoval o Ukrajine a ochrane demokracie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 15:19