Reuters
StoryEditor

Moslimovia patria k Nemecku, majú rovnaké práva, tvrdí minister vnútra Seehofer

28.11.2018, 11:39
Autor:
ČTKČTK
Seehofer zdôraznil, že trestné činy, ktorých sa dopustia jednotlivci, nie je možné pripísať celej skupine ľudí.

Moslimovia patria k Nemecku, je presvedčený spolkový minister vnútra Horst Seehofer (CSU), ktorý v minulosti hovoril o tom, že ku krajine islam nepatrí.

Seehofer to dnes povedal v Berlíne na začiatku rokovaní zástupcov nemeckej vlády s predstaviteľmi miestnych moslimov. Zdôraznil tiež, že trestné činy, ktorých sa dopustia jednotlivci, nie je možné pripísať celej skupine ľudí.

"Moslimovia patrí k Nemecku. Moslimovia majú samozrejme rovnaké práva a rovnaké povinnosti ako všetci občania tejto krajiny, o tom nemôže byť pochýb," uviedol Seehofer na začiatok štvrtej konferencie o islame.

Rovnako svoj postoj k náboženstvu, ku ktorému sa v spolkovej republike hlási okolo päť miliónov ľudí, podľa svojich slov nedávno vysvetľoval aj moslimskej rodine, ktorá sa údajne najskôr zhrozila, keď ho videla na dni otvorených dverí nemeckej vlády.

Dôvodom bolo Seehoferovo marcové vyjadrenie o tom, že islam nepatrí k Nemecku, ktoré mnohým pripomenulo rétoriku protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD) a ktoré jasne odmietla aj kancelárka Angela Merkelová (CDU).

Dnes šesťdesiatdeväťročný politik hovoril výrazne ústretovejšie. Vyjadril presvedčenie, že je potrebné sa na moslimov v Nemecku pozerať diferencovanejšie, než je bežné.

"Príliš rýchlo bývajú integračné problémy alebo konflikty v spolužití s ​​novými prisťahovalcami pripisované islamu ako celku. Tiež ťažké zločiny, ktorých sa dopustili jednotliví prisťahovalci, sa sčasti tematizujú veľmi nediferencovane," poznamenal s tým, že je potrebné rozlišovať medzi činom jednotlivca a drvivou väčšinou moslimov v krajine.

Vo svojom prejave zároveň zdôraznil to, že moslimovia v Nemecku, tak ako všetci ostatní, by sa mali s krajinou identifikovať. Musia rešpektovať spôsob života v Nemecku a ústavný rámec spolkovej republiky.

Seehofer je tiež presvedčený o tom, že by nemeckí moslimovia mali do svojich rúk zobrať financovanie náboženských inštitúcií v Nemecku i vzdelávanie imámov, aby na nich nemali tak veľký vplyv zahraničné inštitúcie.

01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:41