Reuters
StoryEditor

Rusi napadli ukrajinské lode ešte v medzinárodných vodách, vyhlásil Kyjev

28.11.2018, 12:11
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinské úrady sa odvolávajú na súradnice ukrajinských delových člnov Nikopol a Berdjansk.

Rusko napadlo a zajalo ukrajinské vojenské lode ešte v medzinárodných vodách Čierneho mora, tvrdia ukrajinské úrady s odvolaním na súradnice ukrajinských delových člnov Nikopol a Berdjansk a remorkéra v čase, kedy ich Rusi ostreľovali a zadržali.

​Ruské úrady naopak tvrdia, že ukrajinské plavidlá nezákonne vplávali do ruských výsostných vôd, a tak proti nim zasiahli lode pohraničnej stráže.

"Podľa článku 95 dohovoru o morskom práve majú vojenské lode na otvorenom mori plnú imunitu voči jurisdickii akéhokoľvek štátu okrem štátu, pod ktorého vlajkou plávajú," uviedlo podľa denníka Ukrajinská pravda ukrajinské ministerstvo pre dočasne okupované územia a vnútroštátnych utečencov.

Útok ozbrojených síl na námorné sily iného štátu je podľa rezolúcie OSN agresiou, zadržaní ukrajinskí vojaci sú pod ochranou ženevskej konvencie o vojnových zajatcoch, pripomenulo ministerstvo a dodalo, že organizátori a páchatelia agresie by mali pamätať, že trest ich neminie.

Ukrajinské ministerstvo spravodlivosti sa kvôli prepusteniu 24 zajatých námorníkov na slobodu obrátilo na Európsky súd pre ľudské práva, oznámil podľa televízie 112 ukrajinský minister spravodlivosti počas dnešného zasadnutia vlády v Kyjeve.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry Interfax uviedol, že nevie o žiadnych rozhodnutiach týkajúcich sa osudu zadržaných ukrajinských lodí a ich posádok, ani o prípadnej výmene za Rusov uväznených na Ukrajine.

​Peskov sa súčasne ohradil proti slovám amerického prezidenta Donalda Trumpa o agresii v súvislosti s nedeľňajším incidentom v Kerčskom prielive.

"Jedna vec je, ak (Trump) označuje za agresiu počínanie ukrajinských vojenských lodí. O tom sa dá hádať, či to bola agresie, alebo nie. Ale je iné, ak nazýva agresiou počínanie ruských pohraničníkov, ktorí prekazili pokus o porušenie štátnych hraníc Ruska. S tým nesúhlasíme," povedal hovorca Vladimira Putina.

"Možno na tú schôdzku (s Putinom v Argentíne) nepôjdem. Nepáči sa mi tá agresia. Vôbec tú agresiu nechcem," povedal americký prezident v rozhovore s denníkom The Washington Post.

01 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 02 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 03 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 04 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 05 - Modified: 2024-05-03 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi chcú pomstu, pred mešitou skončila prasacia hlava. Po útoku v Moskve začali démonizovať migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:02