StoryEditor

Ničivý oheň v Kalifornii pokračuje, za nitky opäť ťahá zmena klímy

10.11.2018, 21:12
Zničené mestá a doposiaľ jedenásť vyhasnutých životov. Americký prezident Donald Trump vidí príčinu v zlom spravovaní lesov.

Rozsah požiarov, ktoré už niekoľko dní sužujú južnú Kaliforniu sa viac než zdvojnásobil. V zasiahnutej oblasti boli navyše včera nájdení ďalší dvaja mrtví, celkom tak doposiaľ zahynulo 11 ľudí. Deväť obetí už skôr oznámily úrady na severe Kalifornie.

Hasiči momentálne v južnej Kalifornii pátrajú po obetiach aj po tých čo prežili a zisťujú rozsah škôd. Plamene tak doposiaľ zničili 150 domov. Záchranárom sa hodilo kľudnejšie počasie a miernejší vietor  na to, aby sa mohli dostať do niektorých zasiahnutých oblastí. Požiare zatiaľ zasiahli plochu s rozlohou 282 štvorcových kilometrov v kopcoch a kaňonoch na severe od Los Angeles. Počet zničených domov a majetku sa tak pravdepodobne ešte zvýši.

Na severe Kalifornie oheň najviac postihol mesto Paradise, kde ľahlo popolom viac ako 6700 obydlí a firemných objektov či obchodov. Práve z mesta Paradise pochádza aj deväť z jedenástich obetí požiarov. Niekoľko z obetí sa našlo vnútri alebo v blízkosti ich vlastných obhorených áut. Ďalších 35 osôb ostáva nezvestných a traja hasiči utrpeli pri boji so živlom zranenia.

Sucho, teplo a vietor verzus zlyhanie manažmentu

Podľa tamojších úradov sa požiare ďalej šíria kvôli silnému vetru a suchu, ktoré v oblasti panuje. „Skaza, ktorú požiar spôsobil je nepredstaviteľná a srdcervúca,“ uviedol Mark Ghilarducci z úradu kalifornského guvernéra. Evakuácia bola nariadená aj vo veľkej časti msta housand Oaks, ktoré bolo tento týždeň poznamenané už inou tragédiou. Ozbrojený muž v tamojšom bare zastrelil 12 ľudí.

Silný vietor ani sucho však v Kalifornii nie sú náhodou. Z augustovej kalifornskej štúdie totiž vyplýva, že ak si budeme v globálnom otepľovaní počínať ako doposiaľ, štát na západnom pobreží Spojených štátov si to odskáče dlhšími obdobiami sucha, vyššími teplotami a rozsiahlejšími požiarmi. Denník The Guardian vysvetľuje, že Kalifornii nenahráva ani fakt, že je z veľkej časti pokrytá lesmi. Od roku 2010 tam vyschlo 129 miliónov stromov a doposiaľ odpratali len zlomok z nich. Tamojšie teploty skáču za posledných päť rokov do rekordných výšok. To všetko spolu so silným vetrom Kaliforniu predurčuje byť extrémne zraniteľnou.    

Americký prezident Donald Trump má však na udalosti iný pohľad. „Príčinou týchto masívnych, smrtiacich a nákladných požiarov v Kalifornii nie je nič iné než zlé spravovanie lesov,“ napísal Trump na Twitteri. Šéf Bieleho domu je známy svojimi kontroverznými klimaskeptickými tweetmi. Inak tomu nebolo ani v prípade tohtoročných augustových požiarov na rovnakom mieste, vtedy boli na vine podľa Trumpa zle nastavené environmentálne zákony.    

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. Článok vznikol v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií.

01 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 02 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 05 - Modified: 2024-03-31 08:46:41 - Feat.: - Title: Nie sú to len tínedžeri. Kalifornia zvyšuje minimálnu mzdu pre pracovníkov rýchleho občerstvenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:41