TASR/Hasan Jamali
StoryEditor

Dva týždne po zmiznutí novinára: Saudská Arábia priznala, že bol zabitý na konzuláte

20.10.2018, 07:04
Autor:
TASRTASR
Novinár Chášukdží, žijúci v americkom exile, patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

Prokuratúra v Saudskej Arábii sa domnieva, že novinár Džamál Chášukží, ktorý zmizol začiatkom októbra po vstupe na pôdu saudskoarabského konzulátu v Istanbule, bol usmrtený pri hádke v priestoroch tohto zastupiteľského úradu.

Podľa tlačovej agentúry AP to uviedli v noci na sobotu saudskoarabské štátne médiá.

Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie.

​Podľa vyhlásenia zverejneného saudskoarabskými médiami tiež boli odvolaní zo svojich postov poradca kráľovského dvora, blízky korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, traja poprední predstavitelia spravodajských služieb a ďalší funkcionári. Saudskoarabský kráľ Salmán v tejto súvislosti vyjadril "naliehavú potrebu" reštrukturalizovať spravodajské služby krajiny.

"Predbežné vyšetrovanie vykonávané (saudskoarabskou) prokuratúrou v prípade zmiznutia saudskoarabského občana Džamála bin Ahmada Chášukdžího odhalilo, že rozhovory medzi ním a osobami, ktoré sa s ním stretli počas prítomnosti na saudskarabskom konzuláte v Istanbule, vyústili do hádky a pästného súboja, čo viedlo k jeho smrti. Nech jeho duša odpočíva v pokoji," uvádza sa vo vyhlásení.

Štátna tlačová agentúra uviedla, že "kráľovstvo vyjadruje hlbokú ľútosť" nad zabitím Chášukdžího.
Novinár Chášukdží, žijúci v americkom exile, patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

Nezvestný je od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

Turecké médiá tvrdia, že úrady majú zvukovú nahrávku, na ktorej je zaznamenané mučenie a vražda Chášukdžího v priestoroch konzulátu.

Provládne médiá v Turecku tiež zverejnili tvrdenia - údajne zo zdrojov blízkych vyšetrovaniu prípadu - podľa ktorých Chášukdžího na konzuláte zbili, zavraždili a jeho telo následne rozštvrtili. Vykonať to mal 15-členný saudskoarabský tím, ktorý pricestoval do Turecka v deň Chášukdžího zmiznutia.

Saudská Arábia tieto obvinenia doteraz odmietala ako nepodložené, pričom čelila čoraz väčšiemu nátlaku, aby vysvetlila, čo sa novinárovi stalo.

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-04-06 13:11:44 - Feat.: - Title: Iránsky novinár, ktorého v Londýne pobodali, sa vracia do práce
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:40