Reuters
StoryEditor

Podaj ruku, alebo zabudni na občianstvo. Dánska odpoveď moslimom vyvolala kritiku

23.09.2018, 18:00
Autor:
dttdtt
Niekoľko starostov už vyhlásilo, že budú zákon v prípade jeho prijatia ignorovať.

V Dánsku sa vyostruje debata okolo plánu pravicovej vlády odmietať žiadosti o občianstve tých žiadateľov, ktorí počas naturalizačného ceremoniálu odmietnu podať ruku príslušnému úradníkovi, najčastejšie starostovi. Opozícia návrh kritizuje ako namierený proti moslimom. Medzi nimi sa totiž podobné prípady vyskytli.

Niekoľko starostov už vyhlásilo, že budú zákon v prípade jeho prijatia ignorovať. "Je absurdné, že si minister pre imigráciu myslí, že je dôležité na to plytvať časom," uviedol pre denník The Guardian Ejsing Olesen, starosta mesta Kerteminde.

"Potrasenie rúk nedokazuje integráciu. Pokiaľ by malo k niečomu takému dôjsť, poslal by som za seba do práce zástupcu primátora," pokračuje.

Protiústavný návrh

Aj ďalší starosta, Ole Bjørstorp z mesta Ishøj, považuje požiadavku za bezdôvodnú a protiústavnú. "Musím zohľadniť, že v Dánsku máme slobodu náboženstva. Je to pre mňa rozhodujúci faktor," hovorí.

Posledný prieskum verejnej mienky vo štvrtok ukázal, že s návrhom tiež nesúhlasí viac ako polovica respondentov.

Podanie ruky má byť po novom súčasťou prísnejších pravidiel pre získanie dánskeho občianstva, ktoré v júni parlamentu predložila menšinová konzervatívna vláda, opierajúca sa o podporu krajne pravicovej Dánskej ľudovej strany (DPP).

"V Dánsku sa podaním ruky vzájomne zdravíme," uviedol minister pre imigráciu Inger Støjberg z koaličnej strany Venstre. "Je to spôsob, akým si v tejto krajine prejavujeme rešpekt," myslí si minister.

Napriek tomu, že parlament v júni zákon masívne podporil, povinné podanie ruky v ňom nebolo. Noví dánski občania sa majú pri slávnostnom ceremoniáli písomne ​​zaviazať k dodržiavaniu ústavy. V úcte majú mať aj základné dánske hodnoty a "zástupcov úradov", čo sú pomerne hmlisté pojmy.

Zákonov už máme v Dánsku dosť, myslí si opozícia

Podľa hovorcu DPP Martina Henriksen predstavuje podanie ruky vyjadrenie rešpektu voči človeku, ktorý ceremoniál vedie. "Očakávame, že parlament tento návrh podporí," myslí si.

Napriek tomu, že opoziční Sociálni demokrati súhlasia s tým, že podanie ruky je dôležité, podľa predsedníčky strany Mette Frederiksen by nemalo byť povinné.

"V Dánsku máme už príliš veľa zákonov. Podľa mňa je najdôležitejší obrad ako taký. Legislatívu by sme mali riešiť až v prípade, že by sa podanie ruky ukázalo ako naozajstný problém," uviedla Frederiksen.

Náboženské dôvody moslimov

Niektorí moslimovia odmietajú podanie ruky z údajne náboženských dôvodov a namiesto toho volia pozdrav, pri ktorom si položia ruku na srdce. To však v mnohých krajinách spôsobuje problémy. Napríklad Švajčiarsko minulý mesiac zamietlo občianstvo moslimskému páru, pretože si pri pohovoroch odmietal podať ruku so zástupcami opačného pohlavia.

Aj Francúzsko tento rok odmietlo udeliť občianstvo Alžírčanke, ktorá si pri naturalizačnom obrade nepotriasla rukami s mužskými úradníkmi. Naopak vo Švédsku si žena od súdu minulý mesiac odniesla odstupné vo výške 40-tisíc švédskych korún (takmer 4-tisíc eur) po tom, čo s ňou súkromná firma kvôli nepodaniu ruky ukončila prijímací pohovor.

01 - Modified: 2024-04-22 13:15:29 - Feat.: - Title: Hasiči ukončili práce na zhorenej budove niekdajšej kodanskej burzy 02 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety 03 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 05 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:27