Reuters
StoryEditor

Izrael do Moskvy priviezol 40 strán dôkazov o svojej nevine pri zostrelení ruského lietadla

21.09.2018, 10:40
Autor:
ČTKČTK
Izraelská delegácia rokovala s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany.

Izraelskí vojaci priviezli do Moskvy 40 strán dôkazov, že nemali nič spoločné so zostrelením ruského lietadla Il-20 sýrskou protivzdušnou obranou. Napísal dnes ruský denník Kommersant o štvrtkovom rokovaní izraelskej delegácie vedenej veliteľom izraelského vojenského letectva generálom Amikamem Norkinem s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany.

V HNtelevízii si pozrite rozhovor s bezpečnostným analytikom o zostrelení ruského lietadla:

Práve ruské ministerstvo obrany v utorok prisúdilo Izraelu vinu za pondelkový incident, pri ktorom zahynulo 15 ruských vojakov. Izraelské stíhačky, podnikajúce nálet v Sýrii, sa údajne kryli za ruským strojom.

"Je hanba schovávať sa za chrbtom tých, ktorí zabezpečujú aj tvoju bezpečnosť a nemôžu uhnúť guľke, vypálenej po tebe," vyhlásila na izraelskú adresu hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

"Podľa izraelskej verzie bola sýrska raketa, ktorá zostrelila lietadlo, vypálená prakticky hodinu potom, čo stíhačky F-16 odleteli na základňu. Avšak ruskí vojaci, ktorí predtým tvrdili, že Il-20 bol zostrelený počas útoku izraelských lietadiel, svoje obvinenia na adresu Izraela doteraz neodvolali, prinajmenšom nie verejne. Avšak vojaci oboch krajín sa dohodli pokračovať v koordinácii akcií v Sýrii," napísal denník.

Podľa ruského denníka generál Norkin rokoval s veliteľom ruského letectva a ďalšími ruskými vojenskými činiteľmi. Spolu s ním Moskvu navštívili dôstojníci vojenskej rozviedky, letectva a generálneho štábu. Počas rozhovorov sa dohovorili na koordináciu v v Sýrii a na ďalšom uplatňovaní systému, ktorý má zabrániť konfliktom.

Podľa izraelskej správy, napísanej v angličtine a ruštine, Sýrčania vypálili proti izraelským stíhačkám desiatky protilietadlových rakiet S-200, dodaných Ruskom, a časť z nich dopadla v Libanone či vo vzdialených končinách Sýrie. Jedna z nich zostrelila nad Stredozemným morom ruské lietadlo.

"Pokračujeme v otvorenom a čestnom dialógu s Ruskom," vyhlásil v izraelskom armádnom rozhlase minister obrany Avigdor Lieberman. Zdôraznil, že Izraelčania zvyčajne nezverejňujú podrobnosti o operáciách svojho letectva, ale v tomto prípade urobili výnimku.

​Kommersant pripomenul, že po zostrelení Il-20 sa v médiách objavili dohady, že zrejme nefungoval systém IFF, ktorý zaisťuje rozpoznanie "svojich" a "nepriateľských" lietadiel. Ale niekdajší zástupca náčelníka protivzdušnej obrany a letectva generál Ajteč Bižev potvrdil vyjadrenia ruského ministerstva obrany, že v ruskom lietadle Il-20 fungovalo ruské zariadenie, zatiaľ čo sýrske rakety S-200 boli vybavené sýrskym systémom - a oba systémy sa nezhodujú automaticky, k tomu je potrebné špeciálne zladenie pravidelne sa meniacich kódov.

Špekulácie, že Il-20 bol zostrelený kvôli poškodenému IFF, sú podľa hovorcu ruského ministerstva obrany "diletantskou fantáziou": Rusko si vlastný rozpoznávací systém chráni a nikdy ním nevybavuje zbrane a vojenskú techniku ​​určenú na vývoz.

01 - Modified: 2024-05-04 21:24:28 - Feat.: - Title: Požiadavka Hamasu na ukončenie vojny marí úsilie o prímerie, tvrdí izraelský činiteľ 02 - Modified: 2024-05-04 19:19:02 - Feat.: - Title: Izraelské sily zabili piatich Palestínčanov pri zásahu na Západnom brehu Jordánu 03 - Modified: 2024-05-04 18:15:43 - Feat.: - Title: Estónsku rastie sebavedomie. Hovorí o blokáde proti Rusku v Baltskom mori 04 - Modified: 2024-05-04 16:07:52 - Feat.: - Title: Po Kallasovej prišiel rad na Zelenského, Rusko na neho vydalo zatykač 05 - Modified: 2024-05-04 10:14:41 - Feat.: - Title: Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 07:48