Reuters
StoryEditor

Američania sa lúčili s McCainom, počas piety prehovoril Obama či Bush

01.09.2018, 16:11
Autor:
ČTKČTK
Súkromný obrad, pri ktorom rodina a blízki zaspomínali na zosnulého republikánskeho senátora, prebehol v Kapitole v Arizone už v stredu.

Spojené štáty sa vo washingtonskej katedrále naposledy lúčili so zosnulým republikánskym senátorom Johnom McCainom, ktorý zomrel vo veku 81 rokov na rakovinu mozgu.

McCain bude pochovaný počas súkromného obradu na cintoríne v Annapolise v štáte Maryland.

Oficiálny obrad, pri ktorom sa Amerika lúči so zosnulým senátorom McCainom

Rakva s McCainovým telom, ktorá bola od piatku vystavená v rotunde washingtonského Kapitolu, sa z budovy Kongresu najprv v sprievode smútočnej kolóny vydala k pamätníku amerických vojakov bojujúcich vo vojne vo Vietname, kde vdova Cindy McCainová uctila obete položením venca.

McCain v konflikte takisto bojoval a po zostrelení strávil vo Vietname viac ako päť rokov ako vojnový zajatec.

​Počas piety, ktorá v katedrále začne o 10:00 miestneho času (16:00 SELČ), sa prehovoria napríklad bývalí prezidenti Barack Obama či George Bush mladší, s ktorými McCain prehral súboj o Biely dom.

Smútočný prejav prednesie tiež niekdajší americký minister zahraničia Henry Kissinger. Súčasný prezident Donald Trump sa pohrebu nezúčastní, lebo si to McCain neprial.

Súkromný obrad, pri ktorom rodina a blízki zaspomínali na zosnulého republikánskeho senátora, prebehol v Kapitole v Arizone už v stredu.

Rakva s McCainovými pozostatkami bola vystavená uprostred miestnosti pokrytá americkou vlajkou. McCainova manželka Cindy na ňu poklopala, priložila k nej hlavu a pobozkala ju.

Prítomné boli aj senátorove deti, dcéra Meghan sa neubránila slzám. Členovia McCainovej rodiny sa objavili na verejnosti vôbec prvýkrát od senátorovej smrti.

 Počas smútočného obradu arizonský guvernér Doug Ducey zaspomínal na McCaina ako na senátora i ako na medzinárodne známu osobnosť.

"Predstaviť si Arizonu bez McCaina je ako predstaviť si Arizonu bez Grand Canyonu," uviedol Ducey. Kapitol má byť následne otvorený aj pre verejnosť, ktorá sa bude môcť prísť McCainovi pokloniť.

01 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 02 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave 03 - Modified: 2024-03-02 11:25:10 - Feat.: - Title: V deň Navaľného pohrebu zatkli v Rusku viac ako sto ľudí. K stráženému hrobu napriek tomu stále prúdia davy 04 - Modified: 2024-03-01 12:34:05 - Feat.: - Title: Rakva s Navaľného telom po krátkom obrade opustila chrám, rozlúčiť sa prišli davy jeho podporovateľov 05 - Modified: 2024-03-01 11:22:58 - Feat.: - Title: Pri kostole, kde pochovajú Navaľného, sa tvorí kilometrový rad. Kremeľ varuje pred nepovolenými zhromaždeniami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:31