zacharčenkoReuters
StoryEditor

Pri atentáte v Donecku zomrel jeden z vodcov proruských separatistov

31.08.2018, 17:48
Autor:
ČTKČTK
Podozrivých z atentátu sa podľa zdroja agentúry Interfax podarilo zadržať.

Pri výbuchu v Donecku na východe Ukrajiny prišiel dnes o život jeden z hlavných vodcov proruských separatistov Alexandr Zacharčenko. Naposledy stál na čele neuznanej Doneckej ľudovej republiky, vyhlásenej separatistami.

Správy ruských médií oficiálne potvrdilo aj povstalecké vedenie, podľa ktorého Zacharčenko zahynul v dôsledku "teroristického činu".

"K výbuchu došlo v reštaurácii Separ v čase, keď sa tam nachádzal šéf Doneckej ľudovej republiky. Utrpel smrteľné zranenia," povedal agentúre TASS nemenovaný zdroj z bezpečnostných štruktúr separatistov.

Podozrivých z atentátu sa podľa zdroja agentúry Interfax podarilo zadržať, sú to vraj "ukrajinskí diverzanti a s nimi spojené osoby".

Putinova reakcia

Pozostalým po Zacharčenkovi kondoloval ruský prezident Vladimir Putin, ktorý podľa Kremľa počíta s tým, že "organizátori a vykonávatelia vraždy budú po zásluhe potrestaní".

Vyšetrovací výbor, čo je akási ruská obdoba amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), označil atentát za "akt medzinárodného terorizmu".

Obviňujú Ukrajinu

Moskva vzápätí obvinila zo zodpovednosti za atentát Kyjev. "Sú všetky dôvody predpokladať, že za vraždou stojí kyjevský režim, ktorý neraz použil podobné metódy na odstránenie inak zmýšľajúcich a nepohodlných," vyhlásila hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

"Nesplnili sľuby o mieri, zjavne sa rozhodli prejsť ku krvavej vojne," vyhlásila na adresu "bábkového" režimu.

Predseda povstaleckého snemu Denis Pušilin taktiež pripísal Zacharčenkovu smrť Ukrajine. "Je to ďalšia agresia od Ukrajiny. Doneck sa pomstí za tento zločin," vyhlásil.

Vybavovanie účtov

Ukrajinská tajná služba SBU tiež potvrdila smrť povstaleckého vodcu, ale pripísala ju podľa televízie 112 "vnútorným konfliktom medzi separatistami, súvisiacim predovšetkým s prerozdeľovaním odcudzených podnikov". Nie je vraj ani vylúčené, že sa ruské tajné služby sa rozhodli zbaviť osoby, ktorá Rusom začala prekážať.

Reštaurácia Separ sa pôvodne volala Separatist. Nachádza sa v centre Donecka, neďaleko Zacharčenkovej rezidencie.

Konflikt v Donbase na východe Ukrajiny vypukol v apríli 2014, krátko po ruskej anexii Krymu, ktorá nasledovala po zvrhnutí režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve. Boje si odvtedy vyžiadali viac ako 10-tisíc mŕtvych.

Zabili viacerých vodcov

Pri atentátoch zahynulo niekoľko povstaleckých vodcov, Zacharčenko bol z nich najvyššie postavený. Separatisti z atentátov obviňujú ukrajinských záškodníkov, Kyjev ich pripisuje vybavovaniu účtov medzi povstalcami a boji o moc a o ruské peniaze.

Zacharčenko, pochádzajúci z miestnej baníckej rodiny, sa do čela doneckých separatistov postavil začiatkom augusta 2014, kedy vo vedení povstaleckej vlády nahradil Rusa Alexandra Borodaja.

Do povedomia sa zapísal okrem iného antisemitskými výrokmi na tlačovej konferencii, kedy vyhlasoval, že Ukrajine vládnu Židia.

01 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 04 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 05 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:10