Skóre 3,6 (pozícia v roku 2017 - 163)Reuters
StoryEditor

Povstalci ovládajúci sýrsky Idlib začali ničiť mosty, očakávajú rozhodujúcu ofenzívu

31.08.2018, 16:43
Autor:
ČTKČTK
Idlib majú v rukách radikálne skupiny a oponenti Damasku.

Ozbrojené skupiny sústredené v severosýrskej provincii Idlib zničili niekoľko mostov vedúcich do Idlib zo susedných častí krajiny. Oznámila to dnes exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Damask a jej spojenci podľa doterajších správ chystajú rozhodujúcu ofenzívu proti Idlibu, ktorý armáda neovláda.

Idlib majú v rukách radikálne skupiny a oponenti Damasku. Okrem ich bojovníkov je tam okolo dvoch miliónov civilistov.

Podľa SOHR ozbrojenci v minulých hodinách zničili výbušninami dva mosty v susednej provincii Hama, ktoré viedli k oblastiam, v ktorých pôsobia povstalci v Idlib. Práve pohraničná časť Hamá by mohla byť prvým z cieľov chystanej ofenzívy, napísala s odvolaním sa na expertov agentúra AFP.

"Povstalci zaznamenali na strane režimu intenzívné aktivity, do oblasti prišli tanky a obrnené vozidlá. Povstalecké skupiny v očakávaní vojenskej operácie opevňujú svoje pozície," povedal šéf SOHR Rami Abdar Rahmán.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov medzitým povedal, že armáda sýrskeho prezidenta Bašára Asada má plné právo vyhnať "teroristov" z Idlibu. Doplnil však, že stále pokračujú rozhovory o vytvorení humanitárnych koridorov pre civilistov, napísali ruské agentúry RIA Novosti a Interfax.

Šéf ruskej diplomacie dnes zároveň zdôraznil, že o situácii v Sýrii spolu v súčasnej chvíli rokujú Washington a Moskva.

Rusko sa ako hlavný spojenec Damasku k Idlibu v minulých dňoch niekoľkokrát vyjadrovalo. Okrem iného varovalo pred údajne chystanou provokáciou, pri ktorej by mohli byť použité chemické látky. USA minulé chemické útoky pripísali sýrskej armáde a odpovedali protiútokom.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo dnes Lavrova na Twitteri kritizoval za to, že "obhajuje útok sýrskych vládnych vojsk a Ruska na Idlib". Doplnil, že Spojené štáty to považujú za "eskaláciu už tak nebezpečného konfliktu".

"Tri milióny Sýrčanov, ktorí boli prinútení opustiť svoje domovy a sú v Idlibe, budú trpieť v dôsledku tejto agresie. Nie je to správne. Svet to sleduje," napísal Pompeo v ďalšom príspevku.

Sýrsky minister zahraničia Valíd Mualim vo štvrtok povedal, že "sýrske vedenie je odhodlané bojovať proti fronte An-Nusrat v Idlibe bez ohľadu na obete". An-Nusrat je pôvodný názov skupiny napojenej na al-Kájdu a ovládajúcej väčšinu územia Idlib.

Na severe Idlibu, ktorý susedí s Tureckom, sú prítomní tiež tureckí vojaci. Ankara si novú ofenzívu nepraje, pretože by vyvolala ďalšiu utečeneckú vlnu.

01 - Modified: 2024-05-09 06:57:50 - Feat.: - Title: Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené na Damask 02 - Modified: 2024-05-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Tajná česká misia do Sýrie: delegáciu prezradila fotografia v agentúre. Prečo rokovala s Asadovým režimom? 03 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 15:59