Reuters
StoryEditor

Padne pápež? Za múrmi Vatikánu sa rozpútal tichý boj o moc kvôli sexuálnemu zneužívaniu

31.08.2018, 18:00
Vo Vatikáne prebieha boj, pri ktorom je spochybňovaná autorita samotného pápeža.

Bývalý veľvyslanec Vatikánu v USA Carlo Maria Vigano sa teraz skrýva. Znalci vatikánskeho zákulisia hovoria o znepokojujúcom mocenskom súperení, ktoré ohrozuje kredibilitu celej katolíckej cirkvi.

Príbeh, ako vystrihnutý z thrilleru Dana Browna

Všetko začalo v jednom rímskom byte minulú stredu, v neskorých večerných hodinách, kedy Vigano začal diktovať vatikánskemu reportérovi Marcovi Tosattimu svoje výbušné oznámenie.

Vyhlásenie na jedenástich tlačových stránkach požaduje odstúpenie pápeža, ktorého Vigano vinil z prehliadania sexuálnych škandálov cirkvi. Hovoril o homosexuálnej sieti vnútri Vatikánu, ktorá umlčuje náznaky kritiky.

Dodal tiež konkrétne detaily. Napríklad to, že osobne pápeža informoval o obvineniach proti McCarrickovi už v roku 2013. Nič sa však nedialo, Vatikán k prípadu mlčal.

Keď Vigano dodiktoval svoj kritický text, opustil byt, vypol mobilný telefón a odobral sa na neznáme miesto. "Obáva sa o svoju bezpečnosť," vysvetľuje Tosatti.

Celý príbeh znie, ako by bol vystrihnutý z napínavého thrilleru Dana Browna.

Prípady sexuálneho zneužívania prenasledujú katolícku cirkev už celé roky, stále sa objavujú nové a nové obvinenia. K nim patrí aj prípad bývalého kardinála McCarricka, ktorý údajne zneužíval deti a mladých mužov. Jeho rezignáciu prijal pápež František až tento rok v júli.

Túto poslednú kauzu pápež odmieta komentovať, na obvinenia kardinála Vigana nereaguje. V klenutých vatikánskych chodbách to však vrie.

Pápež je pod tlakom

Škandál odkryl zložitú pozíciu pápeža Františka, ktorý je pod tlakom z dvoch strán. Na jednej strane čelí nárokom obetí, ktoré kňazi ako maloleté zneužívali v minulosti a ktorých oznámenia miestni cirkevní predstavitelia vytrvalo zametali pod koberec. A z druhej strany na neho útočia konzervatívci, ktorí si želajú návrat k tradíciám a odmietajú pápežov liberalizmus.

Pri nedávnej návšteve Írska prosil František o odpustenie za "škandál a zradu", ktorú obete zneužívania cítili. "Neexistuje nikto, koho by nezasiahli príbehy mladých ľudí, ktorí sa stali obeťami zneužívania, boli okradnutí o svoju nevinnosť," vyhlásil pápež.

Pri návšteve írskeho pútnického miesta Knock sa vyjadril za rozhodné kroky, ktoré podľa neho majú zaistiť obetiam spravodlivosť. Pripustil, že cirkevné úrady fatálne zlyhali, keď tieto prípady zakrývali a odmietali ich riešiť. "To zostáva zdrojom bolesti a hanby celého katolíckeho spoločenstva," pripustil František.

V pondelok preto zverejnil Vatikán list, v ktorom sa pápež ospravedlnil v niekoľkých svetových jazykoch za to, že cirkev zneužívanie neprípustne ignorovala. To prehĺbilo vcelku pozitívny obraz pápeža Františka ako dôveryhodné osobnosti, ktorá je schopná reflektovať nároky okolitého sveta.

Konzervatívci útočia

Na druhej strane čelí hlava katolíckej cirkvi útokom konzervatívcov, ktorých je 77 ročný Vigano popredným predstaviteľom. Tí si vzali prípad zneužívania amerického exkardinála ako argument, že vo Vatikáne vládne mafia skorumpovaných homosexuálnych hodnostárov, ktorí cirkev korumpujú a poškodzujú jej obraz na verejnosti.

Takéto výhrady sa objavovali už dlhší čas. Požiadavka na odstúpenie pápeža je však niečo nevídaného. Ako hlavný problém zmieňujú konzervatívci pápežovo ignorovanie prípadov zneužívania, ale vadia im skôr iné veci: pápežov vlažný vzťah k potratom aj jeho celkovo zmierlivé poňatie cirkvi, jeho snaha vyhýbať sa kontroverziám a sporom. A to podľa kritikov jednotu Cirkvi rozdrobuje.

Vatikánsky publicista Tosatti vysvetľuje, že Vigano cítil zodpovednosť za celú Cirkev, a preto sa pustil do kritiky pápeža.

Odporcovia Vigana však tvrdia, že celý jeho postoj diktujú nezriadené osobné ambície a že sa vlastne snaží pápežovi pomstiť za svoje odvolanie z Washingtonu. Isté je, že teraz Vigano zmizol. "Keď sa lúčil, odmietol mi povedať, kam odchádza," spomína Tosatti. "Povedal mi, že nechce, aby som musel niekomu neskôr klamať."

01 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 02 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 03 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici 05 - Modified: 2024-03-12 10:56:41 - Feat.: - Title: Vatikánsky sekretár objasňuje pápežove výroky: Prvou podmienkou pre mier na Ukrajine je ukončiť agresiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:40