MAFRA/Anna Vavríková
StoryEditor

Voda na prídel. Na vyschnutej Morave musí ľuďom stačiť sto litrov denne

15.08.2018, 15:12
Autor:
mosmos
V niektorých obciach na južnej Morave platí od dnešného dňa zákaz odberu pitnej vody nad sto litrov na osobu a deň.

Zákazy plniť z vodovodnej siete bazény a zalievať záhrady už nestačí. V šiestich obciach na južnej Morave platí od dnešného dňa zákaz odberu pitnej vody nad sto litrov na osobu a deň. Miestne zdroje vody už niekoľko mesiacov nestačia pokryť spotrebu. Vodárenská spoločnosť musí dopĺňať vodojemy z cisterien.

"V poslednej dobe chodievame do obcí aj päťkrát týždenne, situácia je stále horšia. Privážame približne 35 percent kapacity vodojemu v obciach," uviedla hovorkyňa Vodárenskej akciovej spoločnosti Iva Šebková.

Dodržať limit by nemal byť problém

Firma preto na začiatku augusta požiadala úrady v regióne Tišnovsko, aby vydali zákaz odberu vody nad povolený limit. Problém sa týka obcí Běleč-Křeptov, Lažánky, Veselí, Maršov, Braníškov a Vohančice. Zákaz denného odberu pitnej vody nad sto litrov na osobu a deň tam platí od 15. augusta až do polovice novembra.

Dodržať stanovený limit by podľa hovorkyne nemal byť pre odberateľov problém. "Na Tišnovsku je priemerná denná spotreba vody 90 litrov na osobu. Na bežnú hygienu, varenie alebo umývanie riadu je sto litrov dostatočných," tvrdí Šebková.

Vodárenská akciová spoločnosť však podľa Šebkovej nemá veľa možností na kontrolu dodržiavania zákazu. Skôr tak chce ľudí zákazom na problém s nedostatkom vody upozorniť.

"Je potrebné, aby miestni začali vnímať, ako s vodou hospodária," poznamenala Šebková.

Obecné studne sú takmer vyschnuté

Jasný zákaz použitia pitnej vody však platí na napúšťanie bazénov, umývanie áut alebo polievanie záhrady. Takto už nesmú od začiatku augusta používať pitnú vodu ani v pätnástich obciach v regióne Boskovicko. Aj tam sú obecné studne takmer vyschnuté.

"Situácia je tam stále rovnaká. Vodu do obcí musíme dovážať," doplnila Šebková s tým, že ak nezaprší, môže sa situácia zhoršovať aj na ďalších miestach v regióne.

Kvôli súčasnému suchu 57 úradov obcí s rozšírenou pôsobnosťou po celom Česku vydalo obmedzenia na používanie vody. Ide najmä o zákazy napúšťania bazénov alebo polievania záhrad z verejných zdrojov. České ministerstvo životného prostredia pripravuje rokovania krízovej skupiny, kde by sa mal prerokovať ďalší postup štátu.

V HNtelevízii si pozrite rozhovor s klimatológom Milanom Lapinom z mája tohto roka: 

01 - Modified: 2024-04-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo potrebujete vedieť predtým, ako si zabezpečíte vlastný zdroj vody? Odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 03 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 04 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 05 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:43