Flickr/Marion Doss
StoryEditor

Americké tajné vojny v Afrike. USA vedú do boja vojakov cudzích krajín

04.08.2018, 00:00
Američania môžu v Afrike efektívne a rýchlo zasiahnuť proti hrozbám, ale bez akéhokoľvek nasadenia vlastných vojakov v poli.

Potlačiť islamských radikálov bez toho, aby sme museli nasadiť svojich vojakov. Tento prístup prijala americká armáda v Afrike. Oficiálny cieľ špeciálnych jednotiek naprieč kontinentom síce znie "asistencia a poradenstvo," Američania však v skutočnosti velia miestnym jednotkám, ktoré za nich vykonávajú ich zámery v regióne.

"Je to skôr:, 'Urobíte, čo vám prikážeme,' ako, 'Pomáhame vám'," vysvetlil jeden z aktívnych príslušníkov jednotky elitných vojakov USA Zelené barety angažmán americkej armády v Západnej Afrike. Práve tam podľa analytikov portálu Politico vedú Spojené štáty tajné vojny.

Africké programy, ktoré sú v úradníckom jazyku známe ako Sekcie 127e, sú vedené americkými špeciálnymi jednotkami a hrali doteraz veľkú úlohu v boji proti teroristickým organizáciám.

Americké tímy v krajinách ako je Somálsko, Keňa, Tunisko aj Niger oficiálne "radia a asistujú", teda pomáhajú plánovať vojenské akcie, cvičia miestnych vojakov a policajtov, alebo sa podieľajú na podporných akciách.

Bez strát

Posledných päť rokov Zelené barety, tímy SEAL a ďalšie jednotky operovali v regióne tak, že do boja posielali cudzích vojakov. Na spojencov sa pri zasahovaní proti teroristom z Boko Haram, al-Káidy či IS spoliehala administratíva Baracka Obamu aj Donalda Trumpa, pretože Američania mohli efektívne a rýchlo zasiahnuť proti hrozbám, ale bez akéhokoľvek nasadenia amerických vojakov v poli. Armáda sa tým vyhla stratám aj priamemu a finančne nákladnému zapojeniu vojsk ako v Iraku či Afganistane.

Hoci žiadna z týchto teroristických skupín neohrozuje USA priamo z Afriky, velenie armády sa aj tak rozhodlo intenzívne zapojiť do bojov proti islamistickým extrémistom naprieč kontinentom.

"Naše špeciálne jednotky nielen, že radia a asistujú, ale tiež sprevádzajú naše partnerské sily a dokonca väčšinu akcií riadia," opisuje situáciu brigádny generál Donald Bolduc, ktorý do júna minulého roka viedol väčšinu operácií špeciálnych jednotiek v Afrike. Väčšina zapojených amerických jednotiek v Afrike však zostáva utajená.

Incident v Nigeri

O zapojení Američanov v Afrike sa začalo viac hovoriť až vlani v októbri. Vtedy v Nigeri pri dedine Tongo Tongo prepadli miestni  islamskí radikáli skupinu nigerských vojakov sprevádzanú štyrmi Zelenými baretami. Všetci Američania vtedy na mieste zomreli a dodnes zostáva v prípade množstvo pochybností.

Angažmán americkej armády v Afrike pritom patrí i podľa najvyššieho velenia k najvýznamnejším programom. V roku 2014 uviedol vtedajší šéf špeciálnych jednotiek admirál William McRaven pri kongresovom vypočutí, že Sekcia 127e je "pravdepodobne najdôležitejší orgán boja, ktorý máme v boji proti terorizmu."

Utajené programy boli doteraz dobre financované a vďaka tomu africké štáty umožňovali de facto prenajímať Spojeným štátom vlastných vojakov, ktorí následne likvidovali bojovníkov identifikovaných ako potenciálne hrozby americkým občanom, alebo ambasádam.

Hovorca afrického velenia americkej armády síce médiám odmietol povedať, v akých krajinách "špeciálne sily" pôsobia, ale bývalí vojaci identifikovali približne osem afrických štátov, kde je pôsobnosť Američanov jasná. Sú medzi nimi klasické bojové zóny ako Somálsko a Líbya, či relatívne pokojná Keňa, Tunisko, Kamerun a Mauretánia, alebo Mali a Niger, kde pôsobí aj francúzske jednotky.

Američania sa stiahnu

Zabitie štyroch amerických vojakov v Nigeri a smrť ďalšieho pri útoku v Somálsku malo však ešte jeden dopad mimo záujmu médií o angažmán armády USA v Afrike. Spojené štáty sa začali postupne z kontinentu sťahovať. Plán vrchného velenia predpokladá zníženie počtu vojakov i misií.

"Nie je to tak, že úplne odchádzame," uviedol pre denník The New York Times súčasný šéf Afrického velenia Thomas D. Waldhauser. Podľa neho zníženie zapojenia v Afrike umožní USA reagovať na iné hrozby vo svete, čo predpokladá aj administratíva Donalda Trumpa. Armáda by sa vraj mala viac zamerať na Rusko a Čínu.

Sťahovanie vojakov začne podľa Waldhausera v Kamerune, kde vraj boli špeciálne jednotky pri výcviku armády úspešné a tak bude viac ako tristo vojakov poslaných domov. "Už to zvládnu sami. Budú príkladom krajiny, kde sme sa dobrým výkonom pripravili o prácu," povedal novinárom. Podobne sa vraj úspešne darí aj jednotkám v Nigeri.

Jeden z bývalých šéfov velenia amerických jednotiek v Afrike Carter F. Ham síce súhlasí so zameraním na tieto dve krajiny, ale stiahnutie z Afriky vraj zhorší výsledky v regióne. "Moje obavy ohľadom Afriky sú už v tak malom zapojení. Priemerná prítomnosť zníži šancu na dobré výsledky a upokojenie situácie v rámci regiónu," vysvetlil Ham, podľa ktorého už teraz dostávalo Africké velenie len malé financovanie oproti investíciám Pentagonu v Nemecku, Japonsku či Južnej Kórei.

Afrika je v súčasnosti podľa expertov miestom "súťaže mocností". Do Afriky expanduje Čína, ktorá má vojenskú základňu v Džibutsku. Práve tam pred pár mesiacmi Američania zaznamenali prvé náznaky konfliktu, keď vraj čínska armáda skúšala na americké lietadlá zameriavať laser a oslepovať ním pilotov. Peking také obvinenia odmietol.

USA majú celkom cez 7300 vojakov špeciálnych jednotiek rozmiestnených po celom svete. Priamo v Afrike ich je okolo 1200, ale v budúcnosti by mal ich počet byť znížený na sedemsto, čo by zodpovedalo číslam za rok 2014. Pre porovnanie: v roku 2006 mali Američania v na celom kontinente len 70 "špeciálov".

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:29