Reuters
StoryEditor

Trump odoláva plaču v detských klietkach, republikáni sú v úzkych

20.06.2018, 13:05
Autor:
ČTKČTKahaaha
Americkí pohraničníci od začiatku mája oddelili viac ako 2 300 detí od rodičov.

Republikánska strana čelí čoraz väčšej nevôli nad odoberaním detí migrantom prichytených na mexicko-americkej hranici. Donald Trump v utorok na stretnutí s republikánskymi kongresmanmi naliehal na prijatie reformy prisťahovaleckých predpisov, ktorá by politicky nepríjemnú krízu na južnej hranici ukončila.

"Máme len jednu príležitosť, aby sme to urobili," apeloval Trump na republikánov, ktorí sa už mesiace snažia dospieť ku konsenzu.

Zábery z klietok, v ktorých držia migantov pri hranici v Texase:

Niečo treba robiť hneď

Počas stretnutia na Kapitole prezident vyhlásil, že sa musí s prisťahovalectvom niečo podniknúť "teraz hneď", uviedol člen snemovne Mark Meadows. Trump pripustil, že rozdeľovanie rodín "určite nie je príťažlivou témou a pôsobí zle", dodal kongresman Tom Cole.

Americkí pohraničníci od začiatku mája oddelili viac ako 2 300 detí od rodičov. Zábery na mladých ľudí v klietkach a nahrávky detského náreku vyvolávajú hnev na domácej scéne od predstaviteľov cirkví po vplyvných podnikateľov, ako aj kritiku z cudziny.

Ľudia nesúhlasia

Podľa prieskumu Reuters/Ipsos túto politiku podporuje menej než tretina Američanov, zatiaľ čo proti nej sa stavia 56 percent opýtaných.

Ľudia na sociálnych sieťach a niektoré médiá tiež kritizovali Trumpovu stupňujúcu sa rétoriku potom, čo prezident vyhlásil, že demokrati chcú, aby "ilegálni migranti" "zamorili" Spojené štáty ako medzinárodný zločinecký gang MS-13.

Musia ich stíhať

"Keď stíhate ich rodičov, ktorí do krajiny vstúpili ilegálne - a to by sme robiť mali - tak im musíte odobrať deti," nechal sa počuť Trump v utorok.

Mnoho republikánov sa podľa CNN obáva, že kauza a Trumpov nekompromisný postoj odradí niektorých republikánskych voličov pred novembrovými voľbami do Kongresu.

Skupina republikánskych senátorov v utorok Trumpa vyzvala, aby rodinám umožnil zostať spolu. "Dúfam, že sa nám podarí rokovať s demokratmi a dosiahnuť nejaký výsledok, čo znamená vypracovať zákon, a nielen sa zaoberať doťahovaním, ktoré nikam nepovedie," povedal vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell.

Vinu hádže na demokratov

Trump urobil z tvrdého postoja proti prisťahovalectvu ústredný bod svojej volebnej kampane a dôrazne obhajuje kroky svojej vlády, ktorá zaviedla politiku "nulovej tolerancie" a prísneho presadzovania prisťahovaleckých predpisov.

Vinu za rozdeľovanie rodín ale zvaľuje na demokratov, ich údajnú laxnosť a na "medzery v zákonoch" - hoci Trumpovi republikáni majú väčšinu v oboch komorách Kongresu.

Ukončenie rozdeľovania rodín sa snaží spojiť s prijatím širšieho zákona o imigrácii, zahŕňajúceho aj financovanie múru na hraniciach s Mexikom. To demokratov prinútilo k obviňovaniu prezidenta, že deti používa ako rukojemníkov.

"Máte deti, pán prezident?"

"Máte deti, pán prezident? Chcete, aby vaše deti boli oddelené?" Pokrikoval jeden z demokratických zákonodarcov počas živelnej interpelácie na chodbách Kapitolu. Prezident tieto otázky ponechal bez odpovede a uspokojil sa s tým, že zamával na kamery. Pred novinármi si neskôr pochvaľoval "vynikajúce stretnutie" s republikánmi.

Počas stretnutia prezident uistil, že podporí akýkoľvek republikánsky zákon, ktorý by urovnal "krízu na hranici a problém rozdeľovanie rodín tým, že umožní rodiny vyhostiť" bez ich rozdelenia, za predpokladu, že zahrnie aj ďalšie požiadavky: postavenie múru na hranici s Mexikom a obmedzenie legálnej migrácie. Agentúra AFP poznamenala, že až doteraz Trump požadoval aj riešenie otázky státisícov mladých ľudí, ktorí do USA prišli ako deti bez potrebných dokladov. Tentokrát sa o týchto "snílkoch" nezmienil.

Nelegálnych migrantov musíme vždy zatýkať, obhajoval sa Trump

Trump v utorok prax na hraniciach tvrdo obhajoval. "Musíme vždy zatýkať ľudí, ktorí prichádzajú do našej krajiny nelegálne," uviedol Trump v jednom z tweetov. Z 12-tisíc detí, ktoré boli v USA zadržané, ich podľa neho 10-tisíc ich rodičia poslali "na veľmi nebezpečný výlet" a len 2-tisíc ich bolo so svojimi rodičmi, "z ktorých mnohí sa pokúsili vstúpiť do našej krajiny nelegálne pri mnohých príležitostiach" .

Americké úrady kvôli oddeľovaniu kritizujú aj Mexiko, Salvador či Honduras, ktorých občanov mieriacich do USA sa oddeľovanie detí týka. "Chcem v mene vlády a mexického ľudu vyjadriť kategorické a energické odsúdenie takýchto krutých a neľudských postupov," povedal v utorok mexický minister zahraničia Luis Videgaray.

Politika "nulovej tolerancie" sa nepáči ani mnohým republikánom. Napríklad dlhodobý Trumpov kritik, arizonský senátor za republikánov John McCain ju označil za "urážku slušnosti amerického ľudu". K ukončeniu politiky "nulovej tolerancie" Trumpovu administratívu vyzvalo tiež dvadsaťjeden demokratických ministrov spravodlivosti amerických štátov.

01 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť 02 - Modified: 2024-05-03 12:50:00 - Feat.: - Title: Američania kúpili Zelenskému jeden rok. Na čo sú Ukrajine dobré nové zbrane a čo Rusov najviac zabolí? 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým 04 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 05 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 02:12