plasty, odpadReuters
StoryEditor

Brusel chystá zákaz plastových slamiek či tanierov. Chce lepšie chrániť životné prostredie

28.05.2018, 14:02
Autor:
ČTKČTK
Európania musia na riešení tohto problému pracovať spoločne, pretože plastový odpad sa nakoniec dostáva do nášho ovzdušia, pôdy, oceánov aj do našich potravín, upozornil podpredseda Európskej komisie Timmermans.

V snahe lepšie chrániť životné prostredie a obmedziť znečistenie oceánov dnes Európska komisia (EK) navrhla zákaz jednorazových plastových slamiek, riadu a niektorých ďalších plastových výrobkov na jedno použitie. Ich predaj má byť zakázaný, ak existujú dostupné a cenovo prijateľné alternatívy.

Podľa prvého podpredsedu komisie Fransa Timmermansa by mali členské krajiny aj Európsky parlament návrhy prerokovať prednostne tak, aby boli prijaté ešte pred voľbami do europarlamentu na jar budúceho roka.

Členské štáty budú podľa dnešných návrhov komisie tiež do roku 2025 povinné zabezpečiť zber 90 percent jednorazových plastových fliaš od nápojov, napríklad prostredníctvom systémov vratných záloh.

Podpredseda komisie pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen v celej veci vidí predovšetkým príležitosť pre výrobcov. "Chceme využiť regulačnú silu k zmene logiky fungovania trhu, pokiaľ sa týka výrobkov z plastov. Jednorazovo využívané plasty nie sú múdrou voľbou z hľadiska ekonomiky ani ekológie," povedal novinárom.

"Európania musia na riešení tohto problému pracovať spoločne, pretože plastový odpad sa nakoniec dostáva do nášho ovzdušia, pôdy, oceánov aj do našich potravín," upozornil Timmermans. Celkom desať druhov jednorazových výrobkov z plastu, ktorých zákaz teraz komisia navrhla, tvorí podľa komisie až 70 percent všetkých odpadov v moriach.

Zákaz sa má podľa návrhu komisie vzťahovať na plastové vatové tyčinky, príbory, taniere či slamky, ktoré budú musieť byť vyrobené výlučne z ekologickejších materiálov.

Nápojové obaly na jedno použitie obsahujúce plasty budú na trhu povolené len v prípade, že ich uzávery a viečka zostanú pripevnené k nádobe, navrhuje exekutíva EÚ.

Krajiny EÚ tiež majú podľa dnešných návrhov zabezpečiť obmedzenia pre plastové nádoby na potraviny a nápojové tégliky. Môžu napríklad stanoviť národné ciele pre znižovanie spotreby, poskytovať v mieste predaja alternatívne produkty alebo zabezpečiť, aby plastové výrobky na jedno použitie neboli ponúkané bezplatne.

Predložené návrhy by podľa prepočtov komisie mali k roku 2030 znížiť znečistenie v moriach o viac ako polovicu a ušetriť spotrebiteľom asi 6,5 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:39