Reuters
StoryEditor

VIDEO: Rusi ukázali na tradičnej prehliadke najmodernejšie stroje. Premiéru mali stíhačky aj drony

09.05.2018, 11:18
Deň víťazstva si v Rusku pripomínajú tradične 9. mája.

Rusko oslavuje porážku nacizmu v Európe oproti Slovensku o deň neskôr, teda 9. mája. Deň víťazstva je v Rusku považovaný za sviatok, ktorý Rusov najviac zjednocuje. Niekdajší Sovietsky zväz stratil podľa odhadov v druhej svetovej vojne 26 miliónov občanov.

Na prehliadke sa predstavilo 13.000 príslušníkov ozbrojených síl, 159 zbraňových systémov a 75 lietadiel, informovala agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

Pozrite si záznam z dnešnej prehliadky:

"Je to trošku divadlo, ale ľudia sa na to radi pozerajú, vzbudzuje to v nich hrdosť. Samozrejme je to aj namierené do zahraničia," povedal analytik Lukáš Visingr.

Najnovšia technika

Mechanizovaná kolóna pozostávala z najmodernejších zbraňových systémov, bojových vozidiel tankovej podpory, viacúčelových robotických komplexov a protivzdušných systémov. Po prvý raz sa na prehliadke predstavili stíhacie lietadlá typu Su-57. Premiérovo boli do prehliadky zaradené i bezposádkové drony.

Po prvý raz sa na tejto slávnostnej prehliadke zúčastnili oddiely vojenskej polície ruského ministerstva obrany, Vasilevského vojenskej akadémie v Smolensku, Nachimovovej námornej akadémie v Sevastopole, Saratovského vojenského inštitútu a Šolochovovej prezidentskej školy pre kadetov v Moskve.

Putinov prejav

Podujatie sa tradične začalo s defilé zástav vrátane ruskej zástavy a historickej sovietskej zástavy, ktorá bola v máji 1945 vztýčená nad budovou Ríšskeho snemu v Berlíne.

S prejavom vystúpil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa následne stretol s vojnovými veteránmi. Medzi pozvanými hosťami boli izraelský premiér Benjamin Netanjahu či srbský prezident Aleksandar Vučič.

Tematické ladenie

Prehliadky mávajú spravidla nejaké tematické ladenie. Teda okrem hlavného oznámenia akcie, že Rusko je silné a neradno si s ním zahrávať. Pred tromi rokmi, sedem desaťročí od konca druhej svetovej vojny v Európe, Rusko predstavilo najmä nové generácie bojových vozidiel vrátane tanku T-14 Armata.

Ten vzbudil pozornosť práve v čase, keď vojna na východe Ukrajiny pripomenula, že tanky ešte nie sú zbraňou minulosti. Predvlani potom bola motívom expedičná technika. Logicky, pretože Rusko sa v tom čase už angažovalo vo vojne v Sýrii na podporu autoritárskeho režimu Bašára Asada a zároveň na ochranu svojich záujmov.

01 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú 02 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 05 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:57